szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Játszótér otthon

Szépzöld, 2011. nov. 28.


5 fontos szabály a kerti mászókák és homokozók elhelyezéséhez


Forrás: www.epitinfo.hu  Minden kisgyermekes családban a nap fénypontjának számít, amikor elindulunk a játszótérre. Sokszor azonban nem jut idő, energia még erre sem, a kertünk pedig nem nyújt már semmilyen „kihívást” a csemetéknek… Ilyenkor jó megoldás, ha van homokozónk, mászóvárunk, hintánk, ahol örömmel és biztonságban játszhatnak a gyerekek. 

Játszótér otthon

Természetesen a közjátszóterekkel egyik kerti játék-birodalom sem vetekedhet, azonban nem is ez a fontos, hanem az, hogy a kicsik és nagyobbak is jól érezzék magukat saját otthonukban, legyen egy kis zug, ahová elvonulhatnak. Az alábbiakban öt alapszabályt gyűjtöttünk össze, amire érdemes odafigyelni, amikor megvásároljuk, illetve elhelyezzük a játékokat kertünkben:

 

1. A megfelelő hely kiválasztása

 

A játszóterünknek olyan helyet válasszunk a kertben, amely sík, jó vízelvezetésű. Jó, ha a kiválasztott részen sokat süt a nap, de nem árt, ha egy szeglete - főként a homokozó - fölött árnyékot adó fa van, vagy el tudunk helyezni mobil árnyékolót, napernyőt. Ugyanígy óvnunk kell a gyereket az erős széltől, így például nád-paravánnal vehetjük körbe a játszótér egy részét.

 

2. Milyen játékokat vegyünk?

 

Rengeteg játszószer van a piacon és a szülőnek nem könnyű pont azt megvásárolnia, amelyet a gyermekei szeretnek és használni is fognak. A legokosabb így az, hogyha megfigyeljük a kicsiket a játszótereken: mivel játszanak a legtöbbet? Az is megoldás lehet, hogy a boltokban a szakeladóktól kérünk tanácsot, illetve az ott kínált, korosztály szerinti "egységcsomagokból" választunk. Népszerű és okos találmányok az úgynevezett kombinált játszószerek is, melyek számos funkciójukkal (pl.: csúszda+létra+kötélfal+mászóka) mindig újabb és újabb élményt adnak a gyerekeknek.

 

3. Tisztasági szabályok

 

Leginkább a homokozó és a műanyag játék-felületek hordozhatnak higiénés veszélyt, ezért ezeket rendszeresen takarítsuk. A homokozónak mindenképpen legyen fedele, hogy a kertbe tévedő kisállatok ne piszkítsák be azt. A műanyag játékokat melegvizes ruhával, fertőtlenítő-kendővel időnként törüljük át.

 

4. Biztonság, mindenek előtt

 

A balesetek elkerülése mindennél fontosabb. A játszószerek elhelyezésénél figyelnünk kell arra, hogy a kert egyéb tárgyaitól, házfaltól, kerti csaptól, szárítókötéltől megfelelő távolságban legyen a gyerekek játék-birodalma. A burkolat legyen puha és természetes, hogy esések esetén se okozzanak nagy sérülést. Alkalmas erre a célra a gyep, fakéreg-zúzalék, vagy gumilap. A mászókák, csúszdák stabil, szakszerű elhelyezést legjobb, ha szakemberre bízzuk. Nagyon fontos a rendszeres karbantartás is, hiszen ezzel kivédhetjük a kisebb sérüléseket (szálka, rozsda okozta horzsolás, stb.) illetve a nagyobb baleseteket. (hinta láncának elszakadása) is.

5. Szülői felügyelet

Végül, de nem utolsó sorban javasolt, hogy a játszóterünk szem előtt legyen, de azért annyira ne, hogy a kicsik ne tudjanak nyugodtan, elvonultan játszani. A közelbe tervezhetünk padot, vagy kis kerti asztalt székkel, ahová akár a szülők is kiülhetnek gyermekeikhez.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!