szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jerikó rózsája vagy aranytallér – Nem mindegy melyik?

Topor Erika, 2015. júl. 22.


A napokban keresgélve akadtam rá egy növényleírásra a jerikó rózsájáról és rögtön megfogalmazódott bennem, hogy ezt bizony helyre kell tenni. A téves elnevezés nemcsak szakmai hiba, de sokaknak okozhat fejtőrést, akik balkonon tartanák ezen növényüket.

Jerikó rózsája vagy aranytallér – Nem mindegy melyik?

Mi az az aranytallér?

Az aranytallér virág egy mediterrán származású, alacsony növekedésű évelő. Lándzsás levelei és erősen molyhos virágszára a jellegzetessége. Élénksárga virágzataival egész nyáron díszítik az évelőágyakat. Alacsony növekedése miatt az ágyások szegélyére ültessük. Nagy fényigényű, így az árnyékos helyeken keveset virágzik és hamar felkopaszodik.

Egy érdekes mítosz is kapcsolódik hozzá: a középkorban ugyanis álomfejtésre használták. A népi hagyomány szerint vele jövendöltek a családi gyarapodást illetően, és orvoslásban is alkalmazták.

Hogy miért keverik össze az aranytallért a valódi jerikó rózsájával? Európában az 1400-as években van az első írásos említése, és Benedetto Rinio kézírsa alapján a füveskönyvebn találtak rá. Ott még helyenként aranytallérnak, aranypénzvirágnak is nevezték, vagy ami méggyakoribb: rosa sanctae Mariae néven említik. Eleinte Európában a törökök árulták, így sok monda kering körülötte, de egy biztos, a valódi jerikó rózsájának semmi köze a rózsákhoz se, és az aranytallérhoz se.

Titokzatos név mögött

Jerikó rózsája egy misztikus elnevezést sejtet, de vajon mi ez valójában. A növény egy sivatagi növény, melynek sajátossága, hogy száraz időjárás esetén összegömbölyödik, és száraz állapotában vészeli át a vízhiányt. Amint nedvességet kap újra szétnyílik.

A Selaginella lepidophylla a korpafűfélékhez tartozik, Mexikóban őshonos faj. A csipkeharasztok közé tartozik, botanikailag csak később írta le Greville és Hooker, ekkor kapta ugyanis tudományos elnevezését is. Az ágacskákat igen gyorsan bontja szét a nedvesség hatására, képes 10-20 perc alatt megújulni. A kereskedelemben papírdobozba csomagolva árulják, szinte tetszhalott állapotban, mint egy száraz kóró. Jó tudni róla, hogy napfénykedvelő, így ablak közelében érzi jól magát. Ha túlöntözzük, akkor hamar bepenészedik, így érdemes csak vízbe belemártani, és lecsepegtetni.

Dekorációs üvegtálon, vagy kavicságyra helyezve nagyszerű dísze lehet akár még a modern lakásoknak is.

Az összegömbölyödés előnye

A sivatagi időjárást túl kell vészelni, így minél kisebb egy növény felülete, annál kevesebbet kell párologtatnia. Az összegömbölyödés szolgálja mindezt, ráadásul a helyváltoztatásra is lehetőséget teremt. Száraz időben, amikor a magok megérnek, a növény ágai összehajlanak és az egész növénygombolyagot a szél elgörgeti a sivatagban. Ha a növényt eső éri – akármilyen rövid idejű is, hamar kizöldül. 

Kapcsolódó cikk: Ha virágparádét szeretnénk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!