szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jó szomszéd, rossz szomszéd?

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. márc. 21.


Az életünkhöz nem csak a növények, a ház, a kert tartozik hozzá, hanem a szomszédok is. Jó a kapcsolatunk velük, vagy inkább megkeserítik a mindennapjainkat?

Jó szomszéd, rossz szomszéd?

A mi családunk speciális helyzetben van. Vidéken élünk, ráadásul a falu legszélén. A hely adottságai meghatározták a beépítés lehetséges módját, a kert elrendezését. Keskeny, mindössze 15 m széles és közel 100 m hosszú a mi telkünk. A többi ettől eltérő, már csak azért is, mert vannak, akik több telekkel, vagy a miénknél nagyobbal rendelkeznek. Az első építkezők voltunk. Még annak a lehetőségével is élhettünk, hogy az utca nevet mi választhattuk meg. Nem volt nehéz, mert tőlünk nem messze, egy mára szépen felújított vízi malom áll.

 

Szomszédok természetesen voltak, akik akkorra már különböző módon használták a földet. Volt, aki városban lakott, és kijárt a telekre tenni-venni, volt helybéli, aki mezőgazdasági művelés céljából használta.

 

Ide csöppentünk mi. Az eltelt évek folyamán aztán, egyre jobban megismertük egymást, bővült az építkezők száma is. Jelenleg négy család él itt. Kiderült, ki, milyen szomszéd, és ember.

 

Nálunk nincs kerítés, ami nem szerencsés, de ennek több oka van, melyet most nem szeretnék részletezni. Egyik oldalunkon ma is üres telek áll, amit művelésre használnak. Másik oldalunkon, egy kedves, idősebb házaspár él. Tulajdonképpen velük alakult ki szorosabb kapcsolatunk, ami nem jelent összejárást. A jó szomszéd igazi példaképét testesítik meg.
A türelem, a békesség, a segítőszándék, amivel jellemezhetném őket, és családjukat. Bármit, és bármikor kérhettünk tőlük, mindig segítettek. Nem győzzük megtalálni a módját, hogy viszonozni tudjuk. Munkában nem is engedik, ezért, többször saját készítésű gyümölcslevet vagy sütit viszek át.

 

A másik oldalon már nem ilyen rózsás a helyzet. Összetettebb problémák jelentkeztek, melyekről hosszú ideig nem beszéltünk. Tekintettel arra, hogy nincs kerítés, a földművelés és nálunk a „kertművelés” elkerülhetetlenül „összemosódott”. A „megye,”mint telekhatár rendbetétele kezdetben nem okozott gondot, természetes volt, hogy rendszeresen gondozzuk.

 

Néhány év eltelte után, azonban rá kellett jönnünk, hogy ez a feladat várhatóan az idők végezetéig ránk fog maradni. Ennek bevallom, nem örültem. Úgy gondoltam, hogyha mi megtiszteljük azzal, hogy rendben tartjuk a telkünk szélét, hogy ne okozzunk se erkölcsi, se anyagi kárt, se kellemetlenséget a szomszédnak, ezt a gondolkodásmódot viszonzásképpen mi is elvárhatjuk, és a feladat nem csak a miénk lesz. Sajnos nem így történt.

 

Két méteresre nőtt gaz, és annak beérett magvai, kártévők tömege, és szemét volt a jutalmunk. Nekünk ez rengeteg plusz költséget, energiát, időt, munkát, bosszúságot jelentett.
Sajnos az érdekegyeztetések nem vezettek eredményre. Kisebb kompromisszumok azért születtek, de probléma változatlanul fennáll. Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemetlen és kínos dolog felhívni a szomszéd figyelmét arra, hogy a saját érdekein kívül még más is létezik…

 

Mi meg tanultuk tisztelni a tulajdont, de nem csak a magunkét! Tisztelni a szomszédunkat, tiszteletben tartani mások értékeit, és érdekeit! Sajnos be kellett látnunk, hogy nem mindenki gondolkodik hasonlóan. Pedig egy jó szomszédi kapcsolat e nélkül nem működhet. Még akkor sem, ha van kerítés.

 

A szűklátókörűség béklyójából ki kell lépni! Ismerni kell az írott és íratlan szabályokat, és betartani, hogy mindenki gond nélkül élvezhesse saját telkének, kertjének erényeit.

 

Kapcsolódó cikk:
Kerti Hírmondó – Életképek egy kert mindennapjaiból
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia