szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kanapésakk – a bőrtől a szövetig, az elegánstól ez extrémig

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 27.


A lakások egyik legfontosabb részlete egy olyan berendezési tárgy, amit rendszerint nem csak egy-két évre, hanem évtizedekre vesszük, sőt, a legtöbb esetben talán csak egyszer cseréljük le, hiszen nagyon hozzánk tud nőni (és nem is olcsó mulatság). Fontos, hogy milyen kanapét választunk, hiszen mindig használni fogjuk, akár a családi társasozásról, egy baráti összejövetelről, vagy csak egy jó esti filmről van szó.

Kanapésakk – a bőrtől a szövetig, az elegánstól ez extrémig

Funkció

Első körben, amikor kanapét válogatunk, azt kell eldöntenünk, hogy mire is szeretnénk használni. Persze, nyilvánvaló, hogy ülni akarunk rajta, de azért az nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Ha a lényeg az, hogy egy jó film mellett, otthoni, kényelmes ruhában elvackolhassuk magunkat, miközben pattogatott kukoricát ropogtatunk, akkor ahhoz válasszuk széles, puha, nagy párnás kiviteleket. Ám ha inkább az lesz a kanapé funkciója, hogy egy elegáns baráti összejövetelen le lehessen ülni egy szépen ívelt asztal közelében, és a prémium minőségű borunkat élvezve beszélgessünk, akkor sokkal jobban járunk egy elegáns kivitellel. Persze lehet, hogy mind a kettőt szeretnénk néha megtenni, ilyenkor egy kicsit válogatni, próbálkozni kell.

Anyag

Az anyag kiválasztásánál sokan vélekednek úgy, hogy bőr (esetleg műbőr) kivitelt szeretnének, hiszen az sokkal kifinomultabb, jobban mutat, stb. ez ugyan igaz, ám számoljunk azzal a ténnyel is, hogy nyáron a bőrkanapé különös ragaszkodást mutat a bőrünkhöz, míg télen olyan mértékben képes kihűlni, hogy nadrágon keresztül is fagyasztja az embert. Ráadásul, ha valakinek macskája is van, és a körmeit sem vágja az állatnak, akkor a bőrkanapé inkább vágyálom, sem mint realisztikus választás. Bár az is igaz, hogy egy igazán elegáns, de a kucorgós tévézésre is alkalmas darab szinte mindig bőrből készül. Ez nem jelenti azt, hogy a szövetkanapék ne lehetnének elegánsak. A XIV. Lajos korát idéző ülőalkalmatosságokat sokan kedvelik, ám az biztos, hogy ebben egy kis darab bőr sincsen. Ugyanakkor a szövet gazdagon díszített, és a bútorok lábai, támlái is faragottak. A szövet nagy hátránya a bőrrel szemben, hogy nehezebb tisztítani, így ha kiválasztottuk a magfelelő kanapét, akkor arra is figyeljünk, hogy a lehető legtöbb részletről le lehessen venni a szövetet.

Alak

Az alak kiválasztása tisztán praktikus szempontok alapján kell, hogy történjen. Nagyon népszerűek az L alakú darabok, ám ezeknek is megvan a maguk hátránya. Tény, hogy kényelmesek, de azzal is számoljunk, hogy ezeknek nagyon behatárolt helyük van. Nem egyszerű új helyre tolni őket, ezért alaposan gondoljuk végig a választást. Egyszerűbb a helyzetünk a több darabos kivitelekkel, hiszen így sokkal nagyobb a variációs lehetőség. Ha vonzódunk az extrém megoldásokhoz, a kanapék terén akkor sem kell nagyon rákészülni a vásárlásra, ugyanis ezek a darabok sem térnek el formában sokkal az egyszerű kivitelektől.

Praktikum

Egy kanapé lényege, hogy le tudjunk ülni rá. Legalábbis elméletileg, azonban ez a tétel azonnal borul, amit egy hatalmas ülőgarnitúrát egy viszonylag kicsi lakásban vagyunk kénytelenek elhelyezni. Ekkor ugyanis nem mindegy, hogy a kanapénk nyitható-e, pakolható-e. A legtöbb esetben a gyártók erre is figyelnek, és vagy ággyá nyitható darabokat kínálnak, vagy ágynemű (jelen esetben inkább csetresz) tartós kivitelekkel csalogatják a vevőket. Érdekes módon ez még akkor is igaz, ha kifejezetten elegáns darabokat keresünk, amik robosztusabb kivitelűek. A praktikum nem elhanyagolható szempont, így amikor kiválasztjuk a megfelelő kanapét, akkor ezt is alaposan gondoljuk végig.
Hozzászólások (2)

Riesenberger Mia
2014. márc. 04. (2 521 napja)
Bátran válasszuk a szövetet, van olyan elegáns, mint a bőr vagy műbőr! (a képeket a www.riodesign.hu oldalról szedtem le, nem saját készítésű!)
Kattintson a képre a nagyításhoz
Riesenberger Mia
2014. márc. 04. (2 521 napja)
Igaz, hogy sokan úgy gondolják, csak a bőr vagy műbőr kanapé lehet igazán elegáns, de ma már több olyan kényelmes, párnázott, mégis elegáns és tekintélyt parancsoló kanapé és ülőgarnitúra kapható, amelyek helyettesíthetik a nem túl kellemes tapintású bőrt.
Csak néhány példa egy www.riodesign.hu nevű oldalról:

http://www.riodesign.hu/ada-tom-tailor-ulogarnitura-kanape/ada-6330-ulogarnitura-0

http://www.riodesign.hu/ada-tom-tailor-ulogarnitura-kanape/ada-6485-sarok-ulogarnitura


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia