szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kandallók – klasszikus vs modern

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 10.


Ahhoz, hogy valakinek szép és mutatós kandallója lehessen, szinte nincs is másra szüksége, mint egy igényesen kialakított mélyedésre a falban. Vagy mégsem? Hiszen napjainkban már olyan megoldásokat használnak az ilyen „dekortüzek” megmutatásához, amit nem is hinnénk.

Kandallók – klasszikus vs modern

Klasszikus

A klasszikus kialakítású kandallók esetében beszélhetünk a falba mélyesztett darabokról. Ezekben az esetekben is szép számmal találhatunk változatokat, attól függően, hogy mit is szeretnénk hangulatilag elérni. Talán a leginkább hangulatos az a megoldás, amikor a kandalló tűzterét nem takarja semmi. A ropogó fadarabok így nem csak látvánnyal, hanem a hangjukkal is segítenek az ellazulásban. Igaz, ezeknek megvan az a veszélye, hogy egy kipattanó szikra tüzet okozhat, de egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető. Egy másik, igen kedvelt kialakítási lehetőség, amikor a tűztér jóval mélyebbre van tervezve, mint az előző esetben. Ekkor kerülhet elé egy hőálló üveg, amivel csodálatos hatást érhetünk el, és attól sem kell félnünk, hogy kipattannak a szikrák.

 

Klasszikus – gáz

Természetesen nem csak a fával fűtött kandallók közül lehet válogatni. Azoknak, akik nem szeretik a fát felhordani, begyújtani, és az ezzel járó macerát és koszt sem szeretnék, azoknak ott van lehetőségképpen a gáz üzemű melegítő. Mind előnyei, mind hátrányai vannak, tehát nem árt előre elgondolkozni a lehetőségen. Ha ezt a kandallót választjuk, akkor le kell mondanunk a ropogó fa hangjáról, valamint a sokak szerint kellemes fa illatról. Cserébe azonban azonnal be tudunk gyújtani, csupán egyetlen mozdulatot kell tennünk, és az égés során nem keletkezik hamu, vagy bármilyen kosz, amit utána el kellene tüntetnünk. Ráadásul ennek köszönhetően olyan design megoldásokat lehet alkalmazni, amik igazán látványosak. Például a kandallót el lehet úgy helyezni, hogy egy nagyobb falat kilukasztunk, és annak közepébe ültetjük a gézkiömlőt. Így a tűzterünk tulajdonképpen két szobát is melegít, és még a teret is meg tudtuk nyitni.

 

Modern

Ha nem szeretnénk klasszikus kivitelű kandallót, mert nem illik a lakásunkhoz, vagy egész egyszerűen a modernet szeretjük, akkor is rengeteg variációból választhatunk. A közös bennük, hogy teljesen elfelejthetjük a falba mélyesztett megoldást, és valóban bárhová telepíthetjük a hangulati (és fűtési) elemet. Igazán impozáns látványt nyújt például az a megoldás, ahol a kandalló mintha a plafonról csüngene le. Csepp formájú a kialakítása, ahol a kiöblösödésnél találhatjuk a tűzteret, a vékony rész pedig a felfüggesztés, illetve a kéménycső szerepét látja el. A földből kiálló variáció is nagyon elegáns. Itt nem látunk mást, csak egy megbontott gömböt, amiben a tűz ég, mivel minden egyéb rész a padlóba van építve. Mivel a gázkandallók esetében tulajdonképpen nincs füst, így nagyon népszerűek az olyan tűzterek is, amelyek teljesen szabadon vannak a szobában, csupán oldalról határolja őket egy masszív üveglap.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia