szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Káposzta a konyhakertben és a lakásban

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 08.


Ha káposztát szeretnénk ültetni a konyhakertbe, az egy nagyon dicséretes dolog, hiszen fantasztikus növénnyel gazdagodhatunk, de tudnunk kell, hogy bizony nem éppen a legegyszerűbben nevelhető zöldség, rengeteg odafigyelést és törődést igényel. Ha azonban jól bánunk vele, akkor gazdagon terem, és ellát bennünket vitaminforrással a téli szezonra is. Ráadásul a káposztát rengetegféleképpen el lehet készíteni, így változatos és finom mankót kap az egészségünk.

Káposzta a konyhakertben és a lakásban

Ültetés

 

Próbálkozhatunk a magról vetéssel is, de a palántázás valamivel egyszerűbb feladat. A mag esetében tavasszal kezdjük a műveletet, és egy kisebb cserépbe, melegágyba helyezzük. Palántázásnál akkor tesszük ki a növénykezdeményeket a kertbe, amikor már nem kell talaj menti fagyoktól tartani. Mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy a káposzta bizony tápanyagdús, és jól locsolt talajt igényel, mert csak akkor örvendeztet meg minket a gyerekfej nagyságú levélrengeteggel. A kiültetés után sem dőlhetünk hátra, mint aki jól végezte a dolgát, hiszen a növényük folyamatos ápolást igényel. Amellett, hogy a gyomokat ki kell szedegetnünk, arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a megfelelő növényvédelmet biztosítjuk, ugyanis erre a finom zöldségre sokfajta kártevő leselkedik.

 

A káposzta kétnyári növény, vagyis a teljes kifejlődéséhez két napos évszakra is szükség van. A kiültetést évében a káposztafej fog létrejönni, vagyis a levelek és a torzsa növekszik. Ha a második évben is gondoskodunk a növényünkről, vagyis a fagyok előtt kiszedjük, átteleltetjük, majd következő évben visszaültetjük, akkor virágot és becőtermést nevel, ami a magokat rejti. Ezeket pedig felhasználhatjuk ahhoz, hogy újabb káposztákat ültessünk.

 

A tápanyagigénye miatt figyelni kell arra, hogy vetésforgóban termesszük ezt a növényt. Ez azt jelenti, hogy két egymást követő évben nem szabad ugyanoda káposztát ültetni, mert teljesen kimeríti a talajt, és az egészet ki kell majd cserélni.

 

Lakásban

 

Az sem jelent különösebb akadályt, ha nincsen a klasszikus értelemben vett konyhakertünk, csupán néhány nagyobb cseréppel rendelkezünk a zöldségek számára. Ahogyan a paradicsom és a paprika tökéletesen fejlődik a balkonon, úgy nyugodtan próbálkozhatunk a káposztával is. Egyes fajai nem csak élelemnek kitűnőek, hanem színeik és kinézetük miatt díszértékük sem elhanyagolható.

 

Melyiket szeressem?

 

Ha káposztaültetésre adjuk a fejünket, akkor adja magát a kérdés: melyiket érdemes termeszteni?
 

Ez ízléstől és igénytől is függ. A legszélesebb körben a fejes káposztát termesztik, éppen ezért ez viszonylag olcsón beszerezhetjük. A kelkáposzta és a kelbimbó már bajosabb, ültetve azonban hálás növények, sőt, a kelbimbó bőven terem, akár egész évben is szüretelhetjük. Meglepő, de ehhez a családhoz tartozik a karalábé, a brokkoli és a karfiol is, így amikor a káposztákra gondolunk, akkor ezek a zöldséget is jussanak eszünkbe. Ha azt nézzük, hogy vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megéri-e ültetni ezt a növényt, akkor a válasz mindenképpen igen, hiszen C, B1 és B2 tartalma is igen magas. Ráadásul ekkor még nem is említettük a savanyú káposztát, amit nagyon egyszerű elkészíteni, hónapokig eláll, és a legszebb, hogy maradéktalanul megőrzi a káposztában rejlő értékes anyagokat, hogy télen is feltöltsön minket energiával és vitaminokkal.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia