szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kapri, ami nem is sziget névadó

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 18.


Megjelenésében mindössze egy betű választja el a Capri szigetét és a kapri fűszernövényt. Mégsem egymás névadói, hiszen a sziget elnevezése a görög kapriae (hegyi kecskék szigete) szóból eredeztethető.

Kapri, ami nem is sziget névadó

Jellegzetes fanyar, kellemesen kesernyés és csípős íze miatt, az ínyencek kedvenc fűszere. Földközi-tenger mellékén honos cserje, sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbójával.

A még fel nem nyílt virágbimbókat összegyűjtik, és sós ecettel tartósítják. Ilyen konzervált állapotban, üvegfiolákban kerül forgalomba. Hatóanyaga a sárga színű rutinglikozid, melyből körülbelül 5 %-ot tartalmaz.
Érdekes, különleges aromája a húsételeknek, mártásoknak, vad ételeknek, körözötteknek pikáns ízt kölcsönöz. Hidegtálak díszítésére is használják. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatása miatt is kezd elterjedni.

Tipp! Étvágygerjesztő teakeverék

Hozzávalók: csomag ezerjófű, édes kömény, szennalevél, ánizs és pár szem kapribogyó keverékéből 2 evőkanállal tegyünk 1/2 liter vízhez. 1-2 perc forralás után leszűrjük, majd reggel és este 1-1 csészényit igyunk.

Kapcsolódó cikk:

Kirándulj, amíg még lehet!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!