szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsonyi asztaldíszek – gyümölcsök, virágok, befőttes üvegek

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 19.


Karácsonykor az egész ház díszbe öltözik, miért lenne ez alól kivétel az asztal? Persze az nem mindegy, hogy milyen éket választunk erre a felületre, hiszen sok tényezőt kell figyelembe venni: ízlés, színek, anyagok, és persze az sem utolsó szempont, hogy lesznek-e gyerekek az asztalnál, mennyire kell elővigyázatosnak lenni.

Karácsonyi asztaldíszek – gyümölcsök, virágok, befőttes üvegek
Kép: www.lushome.com

Klasszikus

Természetesen vannak olyan asztali díszek is, amik klasszikusnak számítanak. Ezekkel gyakorlatilag a szoba központi díszét, vagyis a karácsonyfát utánozzuk le. Éppen ezért alapkellék a fenyőág, a gömbdíszek, a gyertyák, és minden olyan kiegészítő, ami a fán is megjelenik. Az elrendezés tekintetében azonban már nagyon széles a skála. Egy vázában is nagyon jól mutatnak az ágak a díszekkel, de egy lapos asztali dekoráció is megvalósítható ezekkel az alapanyagokkal. Akkor sincs baj, ha már nem tudunk ágakat beszerezni, és csak a gömbökkel, vagy csak a gyertyákkal díszítünk.

Befőttes üveg

A gyertyák kifejezetten mutatósak legyen szó akár ünnepi asztalról, akár egy meghitt, kettesben töltött vacsoráról. De azzal azért tisztában kell lenni, hogy egy karácsonyi ebéd nem túl nyugodt környezet. A gyerekek is az asztalnál ülnek, és bizony nagyon sok a tál és pohár, aminek el kell férnie, a gyúlékony anyagokról már nem is beszélve. Ez bizony veszélyes lehet, így a nyílt lánggal vigyázni kell. De ha befőttes üvegekbe rejtjük a mécseseket, akkor a hangulat is garantált, és a tűzveszély is minimális. Az üvegeket pedig festhetjük, tehetünk rájuk csipkedíszt, köthetünk köréjük kis fenyőgallyakat, de teljesen átlátszóan is nagyon szépen mutatnak.

Narancs és szegfűszeg

Akik szeretik a látvány mellett az illatokat is, azoknak biztosan tetszeni fog ez a lehetőség. Nem újdonság, csak éppen asztaldísz gyanánt használjuk ritkábban. A narancsokat egyszerűen halmozzuk egy tálra, és néhányat közülük tűzdeljünk meg szegfűszeggel. Ha ez még egy kicsit egyszerű lenne, akkor egy vékony hámozóval mintát is karcolhatunk a gyümölcsökbe, de használhatunk színes szalagokat is a dekorációhoz.

Virágok

A virágos asztaldíszek jellemzően tavaszi, nyári hangulatot keltenek, így ritkábban használjuk őket a zimankós időben. Pedig a hatásuk igenis lehet karácsonyi, csak jól kell megválasztani a színeket, vagy a virágot. Természetesen a piros szín itt a legjobb, így néhány szál vörös rózsa nagyon mutatós lehet, főleg ha arany gömbökkel, vagy szalaggal kombináljuk. De ha a rózsás megoldás nem tetszik nekünk, akkor válasszunk mikulásvirágot, ami kifejezetten télies hangulatú, és ebben az esetben a piros árnyalathoz sem kell ragaszkodnunk. A kaspó ebben az esetben is lehet aranyszínű, de a növény akkor is mutatós, ha vágott formában használjuk fel.

Gyöngyök

Az asztaldíszek sokszor azért nem kerülnek fel a teríték mellé, mert sok helyet foglalnak. Ezt kiküszöbölendő használhatunk formázott konfettit, kis csillámport, vagy színes gyöngysorokat. A konfettit mi magunk is elkészíthetjük, de ez pepecs munka, és a boltban lehet kapni sok formában, akár előre csillámozva is. A gyöngyök tekintetében sem kell előszedni a nagyi ékszereit, tökéletesek erre a célra a karácsonyfákhoz készült színes, műanyag sorok, amiket kedvünkre tekergethetünk az asztalon, egy szép terítő felett.

Kapcsolódó cikk:

A királyok eledele: császármorzsa – smarni – unkrénc
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!