szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsonyi díszek saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 14.


Sokan sajnos nem engedhetik meg maguknak, hogy minden egyes évben díszeket vegyenek. De talán ez nem is akkora gond, hiszen nem is kell, hogy tonnaszám álljanak otthon, a karácsony kivételével teljesen haszontalan gömbök, elég az is, ha átalakítjuk a meglévőket. Sőt, akár mi magunk is készíthetünk egyet-kettőt, vagy akár egy komplett készletet is, hiszen nem kell hozzá sok dolog, csak egy kis idő, némi kézügyesség, és sok-sok vidámság.

 

Karácsonyi díszek saját kezűleg

Papír pihék és a csomagolás

A legegyszerűbben elkészíthető karácsonyi díszek természetesen papírból készülnek. Valószínűleg mindannyian emlékszünk még arra, amikor az óvodában, vagy az alsós iskolában készítettünk, akkori szemmel tökéletes, ékeket a fára. Nos ezt most is megtehetjük, persze azért valamivel profibb kivitelben. Az interneten töménytelen mennyiségben találhatunk ötleteket arra, hogyan vágjuk meg a fehér lapokat ahhoz, hogy hópihe alakjuk legyen. A másik, amit szintén papír, bár a csomagolásra szánt, segítségével készíthetünk, az a gömb. Ehhez semmi más nem kell, mint a hulladék papírokat jó erősen összegyúrni, és ezt szorosan bevonni egy szép csomagolóanyaggal. Persze nem fog feszülni, de ez nem is baj, hiszen ha nem túl nagy, akkor színes, tarka gömbnek látszik majd.

 

Toboz, dió, minden földi jó

Sokszor láthatjuk, hogy terméseket imitáló műanyag szörnyűségeket árulnak a boltok. De hát miért vennék egy rakás újabb, soha le nem bomló műanyagot, amikor erre ott vannak az igazi verziók is. Fogjuk kézen a csemeténket, párunkat, családunkat, kiskutyánkat, nagymamánkat, és sétáljunk ki a közeli erdőbe. Egy kis szerencsével gyönyörű tobozokat, makkokat és diókat találhatunk, amiket azután remekül fel tudunk használni. Vigyük haza őket, és egy kicsit tisztítsuk meg. A száradás után, ha szeretnénk, máris kaphatnak egy akasztót (ragasztva vagy hozzákötve), és mehetnek is a fára, vagy a lakásbármelyik helyiségébe. Akkor sincsen gond, ha egy adott színkombinációval szeretnénk dolgozni. Egy kis festékspray, és máris készen vagyunk.

 

Mézeskalács

A jó öreg édesség, ami díszként is csodálatos megoldás. Ráadásul a helyet sem foglalja, mert valószínűleg, mire el kellene tenni őket, addigra már nem marad egy darab sem. Itt is meg lehet oldani azt a problémát, hogy egy adott színnel dolgozhassunk. Ehhez használjunk cukormázat, és tetszésünk szerinti ételfestéket. Ha azonban nem szeretnénk, hogy a család az irdatlan mennyiségű cukor mellett még valamilyen színes kemikáliát is egyen, akkor válasszunk természetes színezékeket, amikhez rengeteg ötletet találhatunk a világhálón.

Horgolt, vagy csipkegömb

A nagyi régi, ma már csak a szekrényben porosodó apró terítői is új életre kelhetnek karácsonykor. Ehhez szükségünk lesz egy edényre, étkezési keményítőre, a terítőkre és néhány lufira. Mártsuk a kis terítőt a vízzel összekevert keményítőbe (nagyjából 1dl/1 ek keverési aránnyal dolgozzunk), és hagyjuk állni pár percig, hogy jól megszívja magát. Ha megvan, akkor vegyük ki, csepegtessük le, és a szélein körbe, átfűzve egy cérnát, húzzuk össze annyira, hogy egy lufit keresztül tudjunk rajta dugni leeresztett állapotban. Ezután a léggömb száját húzzuk vissza a lukon, és fújjuk fel, hogy kifeszítse az anyagot. Hagyjuk megszáradni, majd a lufit óvatosan szúrjuk ki, és húzzuk ki a nyíláson. Ezzel igazán egyedi, és újrahasznosított gömbökhöz jutunk.

 

De mi legyen a régi, ronda gömbökkel?

Akkor se rendezzünk lomtalanítást a régi díszek között, ha azok mintái és színe egy kissé avéttosak és csúnyák. Hiszen rengeteg plusz költségtől kímélhetjük meg magunkat, ha nem új díszeket, hanem egy kis festéket veszünk. Egy kicsit mossuk és dörzsöljük át a gömböket, majd hagyjuk megszáradni. Ezután ecsetet a kézbe, kötényt a féltett ruhák fölé, és kezdődhet is az alkotás, olyan szépségeket alkothatunk, amilyeneket csak a szánk íze kíván. Akár mosolygós arcokat, akár egyszerű színes gömböket, akár komplett képekkel, vagy impozáns mintákkal rendelkező díszeket alkotunk, mindenképpen büszkék leszünk magunkra a karácsonyfát körülállva.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia