szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsonyi fenyő 1x1

Scheftsik Tamás, 2011. dec. 08.


A karácsonyi készülődés megkezdődött, ünnepi díszbe öltöznek a lakások. Előkerülnek a gömbök, az égősorok és a girlandok. Amikor a díszítés kész, olyankor gondolkodunk el azon, hogy a legfontosabb eleme a karácsonynak milyen is legyen.

Vannak, akik a műfenyőre esküsznek, másoknak fontos, hogy a fa árassza magából a jellegzetes illatokat is. Egy gyors áttekintéssel lássuk, milyen lehetőségeink vannak: 

Karácsonyi fenyő 1x1

Műfenyők

Népszerűségüket több összetevőnek is köszönhetik. Először is pénztárcakímélők. Ez persze nem jut eszünkbe, amikor az árakat elnézegetve, egy-egy igazán szép darabért bizony súlyos tízezreket kell a boltban hagynunk. Mégis, ha belegondolunk, ez egy hosszú távú befektetés. Mivel műfenyőről van szó, jövőre nem kell újabb fát beszereznünk, ezért néhány év alatt behozza az árát, utána pedig 5-10, vagy akár 15000 forintot is megtakaríthatunk a karácsonyi bevásárlási rohamban.

A másik nagy előnye, hogy közel nem jár annyi kosszal, mint egy igazi fenyő. A „leveleit” csak minimális mennyiségben hullajtja, és az ünnep végén sem nyújt lehangoló látványt a csupaszodó ágaival. A harmadik, és legjobban emlegetett előnye, hogy egyetlen fát sem kell kivágni azért, hogy az ünnepünk teljes legyen. Ez ugyan igaz, de azt is el kell mondani, hogy a karácsonyi fenyők nem az erőkből származnak, hanem kifejezetten erre szakosodott ültetvényekből. Tehát egyetlen erdő sem látja kárát az ünnepnek, igaz, ettől még a fát kivágják. Hátránya, hogy a gyantás fenyőillatot nem képes utánozni. Ez a hiba egy apró trükkel áthidalható. Gyógyszertárban, vagy boltban beszerezhető fenyő illóolaj, melyet aromalámpába csepegtetve nem kell lemondanunk a fenséges illatokról sem. Sőt, ha gyógyszerkönyvi minőségű olajat veszünk, az illat mellett élvezhetjük annak gyógyhatásait is.

 

Élő fenyők

Vágott fenyő

Nagyon népszerű a vágott fa, hiszen mindent megad, ami egy tradicionális ünnephez kell. Megvan az illat, a látvány, és hogy egy kicsit hullik, az könnyen elnézzük neki. Nem mindegy azonban hogy milyen fajtát választunk. Az utóbbi években dúskálhatunk a különböző méretű, tömöttségű és fajtájú fákban. De mégis mi alapján érdemes válogatni? Elsősorban természetesen a pénztárcánk kapacitását vesszük figyelembe. De itt is igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Nem feltétlenül érdemes a legolcsóbbat választani. Az útszáli árusoknál és a benzinkutakon biztosan olcsóbban kapunk fát, ám az esetek többségében sajnos nem sokáig bírják. Előfordulhat, hogy szenteste a tűlevelek többsége nem a fán lesz, hanem az alá rendezett ajándékokat fogja borítani. A legkedveltebb fajták az ezüst, és a nordmann fenyő.

Igaz, ezek a legdrágábbak is, de a levelei tartósak, kevésbé hullnak társaiknál, és formára is ezek állnak a legközelebb a klasszikus elképzeléshez. Jó választás még a luc, a duglász és a jegenyefenyő is. Bár nem annyira tartósak, mint az előbb említettek, azért jól bírják a megpróbáltatásokat, és az áruk is alatta marad a legkedveltebb fajtáknak. A legkevésbé megfelelő fekete és az erdeifenyő, mert ezek rengeteg kosszal járnak, és szépségük sem tart ki olyan hosszan, mint szeretnénk.

 

Földlabdás fenyő

Azoknak ideális, akik karácsony után ki tudják ültetni a kertbe. Az utóbbi években már a lakással rendelkezők is örülhetnek ennek a variációnak, hiszen az ünnepek után vissza lehet vinni, persze csak akkor, ha életben marad. Ennek titka, hogy fokozatosan kell „beszoktatni” a házba, hiszen a növényeket ugyanúgy megviseli a hirtelen környezetváltozás, mint minket. Fontos az is, hogy életképes fenyőt válasszunk. Érdemes egy kis próbát tenni, mielőtt elvisszük a fát. Minél jobban kiszáradt, annál előbb szabadul meg leveleitől. Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelőt, az egyik tűlevelet hajlítsuk meg. Ha gyorsan kiegyenesedik, már készíthetjük is a pénztárcánkat, ha azonban meggörbülve marad, akkor már elkezdett kiszáradni, ezért inkább keresgéljünk tovább.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!