szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsonyi illatok a tökéletes hangulatért

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 13.


A karácsony egyik meghatározó eleme a hangulat. Ezt elérni pedig szinte lehetetlen, ha a megszokott aromákat nem érezzük magunk körül. A fenyő, a narancs, a fahéj, vagy éppen a jácint aromái is idézhetik a szeretet ünnepét, kinek milyen emlékei vannak gyerekkorából. Hogy ezeket az illatokat érezhessük a lakásban, arra több módunk is van. Mindenki válassza azt, ami a leginkább közel áll hozzá, így akár díszként, akár kivonatolva, de hozzájuthat a vágyott karácsonyi aromákhoz.

Karácsonyi illatok a tökéletes hangulatért

Közvetlenül

 

Az első, és talán legegyszerűbb megoldás, ha az illatokat azok kibocsátóitól szerezzük be közvetlenül. Egyszerűbben: használjuk a narancsot, fenyőt, szegfűszeget közvetlenül, ne pedig feldolgozva. A fenyőágakkal nem is lesz sok dolgunk, hiszen ha egy vagy két padlóvázába beteszünk néhány darabot, az mutatós is, illatos is, és csak addig kell a hangulatot fokozniuk, amíg megjön a fa. Ha azonban műfenyővel ünneplünk, akkor egy kicsivel több ágat tegyünk a szobába, hogy a hatás garantált legyen. Azoknak, akik olyan szerencsések, hogy kandallójuk is van, még egy plusz praktika is a rendelkezésükre áll. A meghámozott és elfogyasztott narancsok héját ne dobjuk ki. Csodálatosan illatosítanak, ha a kandallóban ropogó tűzre dobunk belőlük. Ezt megtehetjük akkor is, ha nincs lehetőségünk nyílt láng használatára. Ebben az esetben kerüljenek a radiátorra, így is finoman illatoznak majd. A szegfűszeget a narancsba dugdosni nem mai találmány. Egyrészt nagyon mutatós, másrészt elképesztően kellemes illata van. Egy tűzdelt gyümölcs akkor is illatozik, ha csak az asztalon áll, de intenzívebbé tehetjük, ha helyet keresünk neki a radiátoron.

 

Aromák

 

A boltok polcain tucatszám kelletik magukat az apró üvegecskék, amiken virít a felirat: karácsonyi illatok. Ezek a keverékek is nagyon hatásosak, és egy aromalámpás segítségével tökéletesen használhatóak. Természetesen mi magunk is összeállíthatunk ilyen „szetteket”. Az olcsóbb megoldás, ha a hipermarketek polcairól válogatunk. A drágábbik, ha gyógyszerkönyvi minőségű aromákat keresünk. Hogy akkor miért is jó ez utóbbi? Az ilyen kivonatok erőteljes gyógyhatással is bírnak. Egy-egy illat több száz kémiai vegyületből épül fel, melyeknek döntő többsége bizony jótékonyan hat az emberi szervezetre. Ám ez csak abban az esetben igaz, ha az aroma nem szintetikus, hanem valóban a narancsból, citromból, fahéjból, stb. nyerik ki. Az olcsó, bolti illatok csak az érzést képesek megteremteni, bár sokszor ez is elég.

 

Díszítsünk

 

Ha nem szeretnénk külön azzal bajlódni, hogy illatosítókat teszünk ki a ház több pontján, akkor kössük össze a kellemeset a hasznossal. Készítsünk karácsonyi dekorációkat, és ehhez használjuk fel azokat az összetevőket, amik számunkra kellemes, karácsonyias illattal bírnak. A szeletelt narancsok nagyon jól mutatnak a karácsonyfán is, és amíg kiszáradnak illatoznak is. A fahéjból és a többi fűszerből is könnyedén készíthetünk díszt, kerüljön az akár magára a fára, akár az asztalra, falra.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!