szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsonyi lakásdekorációs tippek

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 11.


A karácsonyi hangulatot nagyon fel tudja dobni az, ha nem csak a fenyő áll a lakásban, hanem az egész szoba fel van ékesítve. Ehhez persze egy kis plusz munkára lesz szükségünk, de mindenképpen megéri az erőfeszítést, hiszen napokkal az ünnep előtt is meglehet a kellő hangulatunk, így azt nem a boltokat járva, és újabb, felesleges költéseket eszközölve fogjuk keresni.

Karácsonyi lakásdekorációs tippek

Girlandok

 

Az egyik legnépszerűbb díszek a girlandok, remekül mutatnak, hiszen zöldek, és persze díszíteni is lehet őket. Ráadásul elég nehéz mellényúlni velük, mert csak akkor lesz túl sok belőlük, ha gyakorlatilag mindent beterítenek. Ennek ellenére nem annyira egyszerű a jó girland kiválasztása. Akik nem szeretik a műanyag dolgokat, azoknak még egy fokkal nehezebb dolguk van. Természetesen nem megoldhatatlan, hogy vágott fenyőágakkal történjen a díszítés. Ehhez természetesen viszonylag nagyobb mennyiségben lesz szükségünk erre az alapanyagra. Ezután drótok, esetleg szögek, vagy ragasztó segítségével tudjuk rögzíteni őket végig a polcok szélein, az ajtókeret körül, esetleg a lámpán, vagy a bútorok szegélyén. Egy fokkal egyszerűbb a dolgunk, ha a műanyag girlandokat választjuk. Egyrészt nem hullanak annyira, másrészt könnyebben a z elképzeléseinkhez hajlíthatjuk őket. Ha a helyükre kerültek, akkor már csak a díszítés van hátra.

 

Díszek magukban

 

Nincs feltétlenül szükségünk „hordozóra” ahhoz, hogy a díszeket kihelyezzük a lakásban. Bár az tény és való, hogy viszonylag lehangolóan néz ki, ha egy-egy gömb kelleti magát egy falon, ablakban, ajtón, vagy akárhol. Amikor a karácsonyi díszeket tesszük ki, akkor először alkossunk belőlük valamilyen kompozíciót. Ezt lehetőleg még azelőtt tegyük meg, mielőtt feltennénk a helyére, mert különben elhitetjük majd magunkkal, hogy jó ez így, pedig lehet, hogy egyáltalán nem az. Miután az asztalon megalkottuk a díszcsokrot, azután kitehetjük a neki rendelt helyre. Ne ismételjük mindig ugyanazt az elrendezést, és ne féljünk attól sem, hogy esetleg nem fog majd mutatni, ha nagyon extrém elképzeléseink vannak. Próbáljuk ki, és ha még akkor sem biztos, hogy jó lesz, akkor szerezzünk egy pártatlan szemlélőt.

 

Szalagok

 

Meglepő, de egyszerű szalagokkal nagyon bensőséges díszeket alkothatunk, mind a lakásba, mind pedig magára a fára. Ehhez olyan anyagot válasszunk, melynek a széleibe drótot varrtak, így megtartja hajlított formáját. Ezután csak a felületet kell kiválasztanunk, amit a szép masnik, loknik, vagy bármilyen hajlított forma díszíteni fog. Ezeknél az elemeknél is nehéz abba a hibába esni, hogy túl sok legyen belőlük, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy maga a szalag ízléses és szép legyen, mert különben nagyon sok munka lesz mindent visszabontani.

 

Gyertyák, tartók

 

Szinte minden meghitt, és ünnepi pillanatot fel lehet dobni gyertyákkal, és persze a tartóikkal. Ez karácsonykor sincs másképpen, csak arra kell figyelni, hogy milyen színeket használunk. Természetesen a piros és a zöld mindig tökéletes választás. A többi árnyalat esetében azonban nem mindegy, hogy a lakás többi szegletét, milyen színű díszek ékesítik, illetve mag a fa milyen „ruhát” ölt. A gyertyák formáiban azonban nincsen megkötés (persze ésszerű határokon belül), ott szárnyalhat a fantáziánk. Hogy a hatást fokozhassuk, ebben az esetben se álljanak egymagukban a viaszrudak (kivéve, ha a méretük miatt ez már nem zavaró) hanem páratlan csoportokat alkotva helyezzük ki őket az ablakpárkányra, a kandalló fölé, a polcokra, vagy oda, ahol nekünk tetszenek.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!