szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsonyvárás a konyhában

Mayerné Borics Erzsébet, 2010. dec. 09.


Az utolsó derűs szombat délutánt még a kertben töltöttük. A lehullott naspolya és a gyümölcsfák lombja várt még összetakarításra. Munka közben a gondolataim már a lakásban kalandoztak, tudtam, hogy a karácsonyváráshoz időben hozzá kell kezdenem.

 

Karácsonyvárás a konyhában

Nem a sütésre-főzésre gondoltam. Szeretem az ünnepeket, és a vendégeinket megtisztelni azzal, hogy tiszta lakásban várom őket. Újítottam néhány dolgot. Érdekes hogy egy új függöny, vagy textil mennyire más érzést varázsol az ember otthonába!
A konyhámban is nagytakarítást terveztem. Örültem, hogy esett a hó, mert nem vágyódtam ki, és végre nekiláthattam a suvickolásnak.

 

A konyha „kifordítása” többszöri nekifutást igényelt, mert egy nap nem volt elég ahhoz, hogy végezzek vele. Az étkezővel azonos helyiségben van, aminek előnyét és hátrányát is érzékeljük.
Bevallom, a takarítás nem tartozik a kedvelt elfoglaltságaim közé, ami még is motivált, a rend, a tisztaság üdítő érzése. Szeretnék néhány tippet, ötletet adni ahhoz, hogy minél kevesebb energia ráfordítással tudjuk kezünkben tartani a házimunka soha véget nem érő fonalát. Ahogy említettem, nálunk most a konyha élvezett kiemelt prioritást.

 

Legjobb elkezdeni a takarítását akkor, amikor elegendő természetes fény áll rendelkezésre. Érdemes alaposan körülnézni, kinyitni a szemünket! Érdekes dolgokat láthatunk. Pókháló a mennyezeten, összetapogatott bútorajtók, maszatos villanykapcsolók, kéznyomok a hűtőn, a mikrón, az ajtón. Tálcáink, a mindennapi használatú poharaink vajon átmennének egy tisztasági teszten? A tűzhely és környéke, a sütőnk?

 

Nézzünk be a radiátor mögé!
Ha felállunk a konyhai létrára, mit láthatunk? Zsíros, poros a konyhaszekrény teteje, a lámpabura, a dísztárgyaink szintén.. A függönyünkre is ráférne egy mosás. Sőt az ablakra is.
Hol is kezdjük?

 

Ha nem szeretnénk megbolondulni, akkor bizony első számú szabály, hogy legyen napi- heti –havi rendszeresség környezetünk tisztántartásában. Sokkal könnyebb naponta elpakolni, mosogatni, felseperni, mint összevárni. Tudom, hogy mindenkinek más és más az időbeosztása, sokszor fáradtak vagyunk, és nem sok kedvünk van hozzá. Még is megéri egy kevés időt szánni ezekre a teendőkre. Itthon azt szoktam mondani, hogy nem ezekkel az „öt percekkel” kell takarékoskodni…

 

A második szabály, hogy családtagjainkat is vonjuk be ezekbe a feladatokba. Fontosnak tartom, hogy mindenki – gyerek, felnőtt egyaránt – tisztában legyen azzal milyen alapvető feladatai vannak naponta- hetente-havonta. Ezzel nem csak a mi dolgunkat könnyítik meg, de a gyerekeknek például a felnőtté váláshoz, a majdani önálló élet hétköznapi dolgaihoz is adunk át ismereteket.

Ha nem is suvickolunk naponta a konyhában, azért jó néhány dolgot elvégeznünk, hogy legalább rend legyen. Ehhez szükségünk van a harmadik szabályra: mindennek legyen állandó helye!

 

Megemlítek néhány feladatot, amelyet naponta érdemes elvégezni. Pl.: minden étkezés után leszedjük az asztalt, letöröljük. Mindent, amire már nincs szükségünk, a helyére teszünk.
Elmosogatunk, ha kell, a tűzhelyt letisztítjuk, utána a mosogató medencét is kitöröljük, a ruhát, konyharuhát kiterítjük, vagy kimossuk. Akinek mosogatógépe van, bekészíti a mosogatnivalót.

 

Felseperünk, kivisszük a szemetet, ha szükséges felmosunk. Én például sohasem hagyok reggelre mosatlant. Éhgyomorra nem tudnám elviselni…Olyan jó érzés reggel rendezett körülmények között reggelizni, vagy munkába indulni.

 

Heti rendszerességgel ajánlom például a vízforraló, a kávéfőző letisztítását esetleg ecetezését. Vagy a hétvégi főzés és mosogatás után a konyhabútor a hűtőszekrény külső áttörlését, vagy pl.. a kenyérpirítóból a morzsa eltávolítását, a mikró kitakarítását.

 

Havonta érdemes megnéznünk az ablak, a függöny milyen állapotban van, a hűtőszekrényt nem kell-e leengednünk, stb.

„Rendkívüli események” bekövetkezésekor azonnal takarítsuk fel, töröljük le, ne várjunk vele. A háztartási kisgépeket használat után feltétlenül tisztítsuk le, soha ne tegyük a helyére piszkosan.

 

Most néhány mondatban beszéljünk az alapos takarításról.
A nagytakarítás nálam valóban azt jelenti, hogy „kifordítom”a konyhát. Felülről haladok lefelé.


Először a függönyöket veszem le, bekészítem a mosógépbe, amíg az dolgozik, én sem tétlenkedem. Az ablak, a keret, a könyöklők letisztítását végzem el.
A pókhálókat letörlöm, amihez egyszerűen egy partvisra húzok egy ruhát, ami lehet egy régi póló is.


Következik a lámpaburák takarítása, majd a konyhaszekrény teteje. Itt tanácsolok egy nagyon egyszerű, de hasznos ötletet. Én újságpapírral takarom le a szekrény tetejét, mert a zsíros-poros szennyeződést felfogja a papír, és könnyedén tisztítható marad ez a felület. Mivel magasan van nem is látszik.

 

A bútor belső és külső takarítása a soron következő feladat. Ha jól szemügyre vesszük, biztosan látjuk, hogy az ajtók belső oldala is piszkolódik. Érdemes üzembe helyeznünk egy mosogatószivacsot, amivel le tudjuk dörzsölni a szennyeződést.

 

A takarítás arra is jó, hogy átláthassuk, mire van, vagy nincs szükségünk, így a selejtezést is megejthetjük.
A hűtő, a tűzhely alapos tisztítása sok időt igényel, így ezeket máskor végzem el. Elhúzzuk a helyükről, hogy alatta is tudjunk takarítani, hogy a tűzhely oldalán keletkezett maszatokat is, a sütő belső felültét is alaposan át tudjuk tisztítani.

 

Márkanév megjelölése nélkül, de mindenképpen ajánlom, és használom a hideg zsíroldót, ami erős vegyszer, de hatásos. A használati útmutató betartása fontos! Nagyon jó takarításhoz, és mosogatáshoz is. Az olajsütő letisztítását nem tudnám nélküle elképzelni.

 

Visszatérve a nagytakarításhoz, a dekorációs tárgyainkat is mosogassuk el, a kézimunkát vagy egyéb lakástextiljeinket is mossuk, vasaljuk ki. Ne feledkezzünk meg az asztal, a székek, a villanykapcsoló letisztításáról sem.


Ha még maradt energiánk, akkor a bútor felületeket ápoljuk speciális szerekkel, a konyhakövünket kenjük át fényezővel. Ha van szőnyeg, az is megérdemel egy nedves tisztítást.

 

Végig gondolva, ez bizony temérdek feladat. Erre készülni kell, időben. Jó szervezéssel, segítséggel, időbeosztással, és valami jó zenével a munka gyorsan halad. A végeredmény pedig a háziasszonyt dicséri.
Konyhánkat és étkezőnket, lakásunkat így karácsonykor, a tisztaság illata és fénye lengi majd körül.

Békés karácsonyt kívánok mindenkinek!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia