szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karalábétörténelem

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 29.


Ha vannak igazán jellegzetes hazai zöldségeink, akkor közülük az egyik minden bizonnyal a karalábé. Leginkább leveszöldségnek vagy főzeléknek szoktuk használni, pedig számos, más ízletes étel készíthető belőle, sőt nyersen is igen finom.

Karalábétörténelem

A karalábéról az első írásos emlékek Plíniusztól származnak, aki Kr. u. 1. században írt munkájában megemlíti a pompeji káposztát, amelynek vastag volt a torzsája. Ez lehetett a ma ismert karalábé őse. Érdekes, hogy Plíniusz egy másik növényről is ír, melyet „korintusi fehér- répa” néven említ, egyesek szerint ez is a karalábé elődjének tekinthető.

 

Egy biztos, hogy 2000 évvel ezelőtt a káposztával együtt már termeltek karalábéféléket is. A rómaiaknál íródott első receptgyűjteményben szintén megtalálható a növény, mint az ételek egyik lehetséges alapanyaga. Kr. u. 9. században Nagy Károly elrendelte, hogy az uralma alatt álló területeken mindenhol termesszenek karalábét. Így Nyugat-Európa jelentős részén ismertté vált ez a zöldségféle.

 

A karalábé a 17. században jutott el Észak-Indiába, és szinte azonnal alapélelmiszerré vált. A kirándulók elvitték Amerikába, de ott nem szerették meg, csupán a déli részeken fogyasztották, de ott sem tömegesen. Jelenleg nagyon fontos élelmezési szerepet tölt be Kínában és Afrikában.

 

Magyarországon még az 1950-es években is jelentős karalábétermesztés folyt, azonban a 90-es évek közepére ez mintegy tizedére csökkent. Ennek legfőbb oka, hogy e zöldség művelése nehezen gépesíthető, emiatt rengeteg kézi erőt igényel, és ebből eredően költséges. Ennek ellenére továbbra is kedvelt, hiszen rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz, ráadásul könnyen tárolható, nem romlik.

 

Tekintettel arra, hogy a fejlett világban nem fogyasztják rendszeresen, így az egészségre gyakorolt hatásainak kutatása sem volt idáig igazán komoly. Szulforafán tartalma révén rákellenes hatása beigazolódott, de egyéb hatóanyagai alapján ennél jóval többre lehet képes.

 

A karalábé egy speciális izotiocianát vegyületet, a szulforafánt tartalmazza, mely egyébként más káposztafélékben is megtalálható. Erről a vegyületről több kísérletben is kimutatták, hogy képes gátolni a rákos sejtek növekedését és osztódását. Ez azt mutatja, hogy a karalábé rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti a szervezetünk rák elleni védelmét, főleg, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget. A karalábéval nagyobb eséllyel vesszük fel a harcot a daganatos betegségek elleni küzdelemben.

 

A karalábét a népgyógyászatban gyulladásos betegségekre, sebgyógyulás gyorsítására, légúti megbetegedésekre, valamint vértisztítónak javasolják. Ezek a hatások tudományos módszerekkel nem bizonyítottak.

 

Kapcsolódó cikk:
Konyhai tanácsok
A megunhatatlan zöldborsó
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!