Kardamom, a gyomor gyógyítója
Sulyok Józsefné, 2014. nov. 21.
Délkelet-Ázsia tropikus helyein előforduló 1-2 cm hosszú termése adja a fűszert. Nálunk kevésbé használt, pedig a skandinávok esküsznek rá.

Már a görögök és a rómaiak is értékelték ízesítő és gyógyhatását. Egész vagy őrölt állapotban hozzák a magot forgalomba.
Gyengén kámforillatú, és csípős, fűszeres ízű. Keményítőt, cukrot, zsírolajat, illóolajat tartalmaz. Ritkábban használt fűszer, mellyel mézeskalácsot, marcipánt ízesítenek.
Kolbászt, gyomorerősítő és étvágygerjesztő készítményeket is fűszereznek vele. Jól záró üvegben, fénytől védve, hűvös helyen tároljuk.
Ha egy mód van rá, akkor egész egészben vásároljuk meg, mert a feldolgozott kardamom sok Íz- és illatanyagot veszít.
Akinek emésztési problémái vannak, azoknak kiváló segítség, de jó a köhögéscsillapításra is.
Érdekesség, hogy a svédek minden nap fogyasztják, a pudingba és a joghurtba téve.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22