szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kedveskedjünk a földnek komposzttal!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 12.


A kerttulajdonosok számára a legnagyobb büszkeséget jelenti, ha a kertjükben található növények teljes pompában díszelegnek. Ennek elérése jelzi, hogy a gazda mennyire figyelmes telke, talaja és az ültetett fajok tekintetében. A föld minőségének javítására van sokféle módszer, egyik a komposztkészítés.

Kedveskedjünk a földnek komposzttal!

Saját kerti komposztot könnyű előállítani, és minden fontos tápanyag megtalálható benne, amire a dísz és haszonnövényeknek szükségük van. Az állati eredetű vagy szintetikus trágyáktól eltérően, a komposzt magas humusztartalmával elősegíti a termékeny kerti talaj kialakulását.

A recept nagyon egyszerű!

Gyűjtsük össze a zöldhulladékot, termésmaradványokat, illetve a zöldség és gyümölcspucolásból származó hulladékot. Fontos, hogy ételmaradékot ne tegyünk a komposztba!

Amíg a baktériumok, gombák, giliszták és már szorgos élőlények erdei földszagot árasztó trágyává változtatják az anyagot, nyitott komposzttároló esetében kb. 6-9 hónap telik el.

A lebomlás több szakaszban történik, melyek a nyitott tárolónál könnyen nyomon követhetők. Zárt termo komposztálónál nehéz beavatkozni, ha például a komposzt túl száraz vagy túl nedves, és a rothadás leáll. Azonban, ha előzőleg gondosan összegyűjtjük a száraz és nedves zöldhulladékot, és rétegenként rakjuk egymásra, akkor nincs is szükség beavatkozásra.

A magas hőmérsékletnek köszönhetően a lebomlás gyorsabban végbemegy, így legfeljebb 3-4 hónapot kell várni arra, hogy a tároló csapóajtó alsó részéből kilapátolhassuk az éret komposztot.

Sok élőlény vesz részt az átalakítási folyamatban

Az előrothadás és a leépítés fázisában a friss komposztanyagot a gombák, baktériumok és a talaj más élőlényei durva állagúra bomlasztják. A felépítés szakaszában akcióba lépnek a bogarak, százlábúak és trágyaférgek. Az érés során az anyag szemcséssé és finomabbá válik. Erről az ászkarákok, hangyák és a rózsabogár lárvái gondoskodnak. A földdé való átalakítás akkor kezdődik, amikor bevándorolnak a földigiliszták, ugrópókok és algák.

Kapcsolódó cikk:

Szorgoskodjunk októberben!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia