szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kelet a kertben!

Scheftsik Tamás, 2014. aug. 25.


A keleti hangulat nem csak a lakásban, és a gondolkodásmódban hódít, hanem a kertekben is. a megfelelően berendezett – és persze karbantartott -, keleties motívumokkal meghintett kert a nyugalom és a béke szigete lehet, ahova egy fárasztó nap után csak egyszerűen kiülni is meditatív élmény.

Kelet a kertben!

Egy kis homok

A keleti kertek egyik sajátossága az, hogy a lehető legnagyobb összhangra, és nyugalomra törekednek. Ebben pedig nagy segítségükre van a homok is. igen, ez az egyszerű anyag bizony nagyon jó hatással van a tépázott idegekre, amit az is bizonyít, hogy aprócska, irodai homokkerteket is lehet venni, amiket egy szintén pici gereblyével tudunk karban tartani. A nagy verzió sem sokban különbözik ettől, talán csak a kialakításában. Hiszen a kert többi részétől el kell választani a homokot, ami kerettel megoldható. Ez lehet fából, de akkor is nagyom mutatós, ha kövek segítségével oldjuk meg a feladatot. Sajnos a gyomosodás elkerülhetetlen, kivéve, ha a homoknak szánt területet lebetonozzuk. Ám ez is csak késlelteti a folyamatot, hiszen a magok előbb vagy utóbb megtalálják a módját a homokban való kikelésnek is. ezt azonban rendszeres gyomirtózással karban tudjuk tartani, így a homokkert bárki számára könnyen elérhető, és nem is drága keleties elem.

Bambusz csobogó

A nyugodt hangulat megteremtésében nagy szerepe van a víznek. Egészen pontosan a csobogó víz hangjának, ami megnyugtatja az idegeket, segít ellazulni, és a meditációnak is hasznos kelléke lehet. Ám a keleties hatás fokozásához a csobogót elkészíthetjük bambuszból is. ez a fűféle ugyanis üreges, mégis nagyon kemény, és strapabíró anyag. Azok, akik keleties hangulatú kertet szeretnének amúgy is előszeretettel használják ezt a növényt, így a bambuszcsobogó nem fog kilógni a sorból. Ha szeretnénk, mi magunk is el tudjuk készíteni a szerkezetet, és akkor csak a szivattyút kell megvennünk, valamint a kis tavat elkészíttetnünk, amiben majd a kutunk üzemel.

Szobrok

A kertek kialakítása a legtöbb esetben nem hogy nem támogatja, de akár szánalmassá is teheti a szobrokat. Azoknak a közparkokban, a nagy területeken van helyük. A keleti kertekben azonban egy – egy szobor könnyedén helyet kaphat, csak a helyét kell jól megválasztani. Ebben az esetben ugyanis a kő alkotások nem csak egyszerű díszek, hanem egyfajta stilizált – vagy tényleges – oltárok. Ennek megfelelően érdemes a keleti kultúrkörből válogatni a figurákat, amik lehetnek istenek, vagy éppen virágok, pavilonok, állatok. Egy – egy ilyen szoborral azt is elérhetjük, hogy jó energiákat, védelmet nyerjünk a kert számára. Egy nagyobb Buddha, vagy éppen az elefántfejű Ganésa szerencsét, gazdaságot és békét hozhatnak az életünkbe. A szobrok mérete ne legyen hivalkodó, de ha mindenképpen ragaszkodunk a nagyobb kivitelekhez, akkor azt megfelelő növénykörítéssel helyezzük el a kert egyik központibb, de nem hivalkodó részén.

Kapcsolódó cikk: Mit kell tennünk a szép és egészséges pázsit érdekében?
Hozzászólások (1)

Gombos Géza
2014. aug. 25. (3 028 napja)
Homok helyett sokkal szebb és tartósabb a gyöngykavics. Amúgy nem kell alábetonozni, a geotextil is megakadályozza, hogy átnőjenek rajta a növények.
A kövek elhelyezésének jelentése van, nem mindegy hogyan állnak és milyen a formájuk.
Akik nem szeretik a hókuszpókuszokat és nem akarnak vallási dolgokat bevinni sokkal jobban teszik, ha például egy szép kőlámpást állítanak be a kertbe szobrok helyett.
Szerintem szebb is és praktikusabb is.
Én a csobogókat úgy alakítottam ki, hogy az egyik edényében pár koi ponty is elférjen a másikhoz pedig oda férjenek a madarak.