szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kell-e a pince?

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 27.


Amikor valaki építkezik, akkor felmerül egy kardinális kérdés: legyen-e pince? Ennek a helyiségnek is megvannak a maga jó s rossz tulajdonságai, így a feladat arra módosul, hogy eldöntsük: nekünk miért is kéne a földalatti szoba?

Kell-e a pince?

Miért jó?

Az idősebb korosztály mindenképpen ragaszkodik a pincéhez, amin nem is nagyon kell csodálkozni, hiszen nagyon is megvan a maga haszna. Első körben mindjárt az, hogy a rendelkezésre álló helyet igencsak kibővíti. Gyakorlatilag hozzájutunk egy plusz helyiséghez, ami pakolás szempontjából nem elhanyagolható. Lesz helye a szerszámoknak, a bőröndöknek, és az olyan dolgoknak, amiket aktuálisan nem használunk, de szükségünk van még rájuk.

A tárolás másik nagyon fontos részegysége az élelmiszer, hiszen a pince ennek tárolásár is alkalmas. A befőttek, lekvárok, zöldségek és gyümölcsök mind elférnek itt. Az befőzött dolgok persze a kamrában csücsülve is tökéletesen el lennének, ám a friss élelmiszereknek sokkal jobb a sötét és hűvös környezet, itt ugyanis sokkal tovább megőrzik a frissességüket úgy, hogy nem a hűtőben foglalják a helyet. Ráadásul itt az is megoldható, hogy homok alá rejtsük a répát, krumplit, ami azért egy kamrában finoman szólva is körülményes, bár nem kivitelezhetetlen.

Mindenképpen előnye a pincének, hogy zárt hely, és amennyiben a ház alatt található, benti lejárattal, akkor a behatolás sem egyszerű feladat, tehát akár értékek tárolására is alkalmas. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a hely hűvös, így a nyári kánikulában nagyon kellemes zug lehet, illetve ha az ajtót kinyitjuk, akkor a lakást is tudjuk egy kicsit hűteni. Ehhez ráadásul nem kell külön energia sem, hiszen a pince hűvöse föld alatti mivoltából adódik.

Miért felesleges?

A modern házakban egyre ritkábban találkozhatunk a pincével, aminek természetesen megvannak a maga jól átgondolt okai. Ezek között az első, és valószínűleg a legnyomósabb az ár. Mivel a pince a föld szintje alá kerül, így bizony kétszer háromszor annyiba is kerülhet, mint a felszíni építkezés, ami nem elhanyagolható szempont.

Bár a tárolási funkciója a pincének kétségtelen, ezt megoldhatjuk a felszín felett is. Jóval kisebb anyagi ráfordítással szerezhetünk be kis szerszám és zöldségtároló házikókat, amikkel ugyanúgy teret nyerünk, akár a pincével. Igaz, ezek a kertből is elfoglalnak egy keveset, de ettől még mindig megérik. Amit azonban ezek a kis házak biztosan nem képesek megadni nekünk, az a pince hűvöse. Ehhez  kell a föld alatti részek kellemes hője, anélkül csak energiaráfordítással érhető el az eredmény. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek a kis épületek élelmiszertárolásra alkalmatlanok. Ilyen esetekben mard a kamra és a hűtő.

A pincének rengeteg jó tulajdonsága mellett akadnak rosszak is. Az első mindjárt a nem megfelelő szellőzésből adódó dohszag, ami persze elkerülhető, de időről időre feltűnik. Ráadásul ez a helyiség nincs mindennapos használatban, így az egerek, vándorpatkányok és egyéb rágcsálók otthonos kis vackokat rendezhetnek be itt, elvégre minden megvan, ami csak kellhet: állandó hőmérséklet és élelem.

Kapcsolódó cikk:

Szárítsunk vadgyümölcsöt télire
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia