szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kell-e hőszigetelni a padlót?

Szépzöld, 2011. okt. 17.


Forrás: www.epitinfo.hu A fűtési költségek évről évre növekednek, így nem mindegy, hogy otthonunkban mennyire tudjuk benn tartani a meleget. Érdemes tehát hőszigetelnünk, a tető, a homlokzat, s a lábazat után a talajon fekvő padlót is. Ennek részleteiről alábbi cikkünkben gyűjtöttünk össze hasznos információkat Olvasóink számára.

Kell-e hőszigetelni a padlót?

A legtöbb – régebbi - építkezés során a talajjal érintkező épületrészek (padló, lábazat) hőszigetelésére nem fordítottak figyelmet. A pincével nem rendelkező házak esetében, a talajon fekvő padló különösen jelentős hőveszteséget jelenthet, hiszen a talaj körvonalánál szabadul ki a legtöbb hő. Ráadásul, amennyiben a hőszigetelés nem egységes, megtörik, hőhidak jönnek létre. Ez az energiaveszteség mellett páralecsapódáshoz is vezethet, amely miatt a falakon a penész is megtelepedhet. Célszerű ezért, ha az egész talajon fekvő padlót egységes, jó minőségű hőszigeteléssel látjuk el.


Természetesen a padlószigetelés önmagában nem ér sokat, ugyanis a vízszintes falszigetelés nélkül a padló alatt összegyűlő nedvességet a falhoz vezeti. A falszigetelés és a padlószigetelés megfelelő összehangolása, egységessé alakítása nem könnyű: amennyiben a padló és a vízszintes falszigetelés síkja egybeesik, egyszerű a helyzet, ám ha ez a két szint különbözik, igen gondosan kell eljárni. Ebben az esetben még akkor is két réteggel kell kialakítani az érintkezési területet (váltást), ha egyébként csak egyrétegű lenne a szigetelés.


A padlószigetelés tehát nem más, mint nagy felületű lemezszigetelés, melynek fektetésekor nem csak a hosszanti, de a kereszttoldásokra is figyelni kell. A padlók esetében fokozottan kell ügyelni a felületi hőmérséklet alakulására. A lakók komfort-és hőérzetét ugyanis jelentősen rontja az, ha télen, a lakásban is hideg felületen kell járni. Ezen kívül – különösen a padlók esetében - az utólagos hőszigetelés meglehetősen nagy gonddal, átalakításokkal (pl. parketta felszedése, belmagasság csökkentése, küszöbök átrakása stb.), felfordulással jár.


A padló szigetelését alapvetően két féle módszerrel szokás végezni. Leggyakrabban a vízszigetelés fölé helyezik el az igen nagy nyomószilárdsággal bíró EPS lemezeket (vagy XPS lapokat), majd a technológiai fólia lefektetését követően készítik el az aljzatbetont. A másik módszer csak ritkábban, és kizárólag különleges talajviszonyok mellett használható. Ez a technológia tulajdonképpen egy fordított rétegrendű szigetelést jelent. Ebben az esetben a nedvességnek kiválóan ellenálló hőszigetelést egyenesen a tömörített kavicságyra lehet fektetni, majd arra fóliát terítenek.


Érdemes tehát már az épület tervezésekor, de legkésőbb a kivitelezési fázisában - a jövőre gondolván – teljes körűen, a padlótól a tetőig szigetelni a házat. Mivel egy átlagos épületben a lefelé irányuló hőveszteség hozzávetőlegesen 10-20% között alakul, a padló szigetelése jelentős hő-megtakarítással is jár. Az alsó szigetelést pedig jól kiegészítheti A megfelelő padlóalátét kiválasztása (laminált padló vagy parketta alá), amely nagymértékben csökkentheti a további hőveszteséget, így a fűtési költségeinket is. Mint az ismeretes, 2012. január elsejétől minden új épületnek és eladandó, vagy hosszú távra bérbe adandó lakásnak, háznak rendelkeznie kell Energetika Tanúsítvánnyal. Az épületek teljes körű szigetelésével, így a padlószigetelés elkészítése révén minden bizonnyal felsőbb energetikai osztályba kerül otthonunk.
 

Kapcsolódó cikk:

A puha padló, amire lépi jó
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!