szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kellemesebb klímát a tetőtérbe

Szépzöld, 2011. júl. 06.


az árnyékolás lehetőségei


Forrás: www.epitinfo.hu  A nyári napsugárzás könnyen felmelegítheti a tetőteret, kellemetlen klímát létrehozva ezzel a helyiségekben. Ennek kiküszöbölésére az ideális megoldás a tetőtér hőszigetelése. A tető alatti szobák megfelelő, kiegyensúlyozott hőmérsékletét azonban az ablakokra szerelt árnyékolók is jelentősen képesek befolyásolni. Alábbi cikkünkben most e szerkezetekről lesz szó.
 

Kellemesebb klímát a tetőtérbe

 A tetőtéri ablakok árnyékolása igen sarkalatos pont, így számos, gyártók által kínált megoldást létezik. Ma már vásárolhatunk árnyékolóval előre ellátott nyílászárót is, de természetesen az utólag felszerelhető változatokból is bőséges a kínálat. Az egyik legnépszerűbb tetőtéri árnyékoló fajta a kívülre szerelhető redőny. Ez az árnyékoló az ablak tokjának külső részéhez rögzített sínekben helyezkedik el és műanyag elemekből épül fel. Kiválóan alkalmas zajosabb környékekre vagy utcafronti részre is, mivel nem csak a fényt nem engedi beszűrődni, de a zajokat sem: jó hangszigetelő tulajdonsággal is bír. A redőnyt lehet akár kézi hajtóval, vagy elektromos motorral is mozgatni, de léteznek már teljesen automatizált rendszerek is.


Kedvelt árnyékoló a tetőterekben a szintén kívülre felszerelt, napellenző roló. Ennek – a redőnyhöz képest – nagy előnye, hogy szabadabb kilátást biztosít, mivel háló-szerű, de rendkívül ellenálló anyagból készül. A rolót rugós hengerre tekerik fel, melyet alumínium tok véd a környezeti hatásoktól. Az ablak nyitott helyzetében a roló nem akadályozza a szellőzést sem, illetve magasságának állításával, egy távnyitó rúddal szabályozható az árnyékolás mértéke is. Nem csupán a külső roló, de a belső oldalra felszerelt árnyékoló is jó szolgálatot tehet. Az ablakok keretére erősített, vezetősínekben futó roló jelentősen csökkenti a helyiségbe tóduló a fény erősségét, s a megfelelő szín és anyag megválasztásával a szobát is esztétikusabbá teszi. Ma is igen elterjedt tetőtéri ablak-árnyékolónak számít a reluxa.


A belülre szerelhető reluxánál alapvetően a lamellák mozgatásával, hajlásszögük módosításával szabályozhatjuk a beáramló fény mennyiségét, erősségét. Mozgatása akár kézzel, akár elektromos motorral is lehetséges. Napjainkban nagy divatját éli az úgynevezett harmonika-árnyékoló. Anyaga kétoldalt alumínium vezetősínekben fut, harmonika szerkezetének köszönhetően ellenálló, stabil. Bizonyos fajtáit speciális műanyaggal vonják be, melynek következtében a hővisszaverő képessége megnő.


Bármely árnyékolót is választjuk a fent felsoroltak közül, vásárlás előtt mindenképpen el kell döntenünk, hogy milyen funkciót lát majd el rolónk, reluxánk. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy sötétítőt szeretnénk, vagy csak kellemes, lágy fényt a helyiségekbe. Ha nincs megfelelő szigetelésünk, jó ötlet a hővédelmi funkcióval is ellátott árnyékolók felszerelése.


Természetesen, a tetőtéri árnyékolók feladata elsősorban az ablakokon át bejutó, erős napfény tompítása, szűrése, de ezen túl – ahogy fentebb is említettük – nem hagyható figyelmen kívül a hővisszaverő képesség sem. E tulajdonság pedig nem csupán a meleg hónapokban, hanem különösen télen bír kiemelt jelentőséggel, hiszen egy jó hővisszaverő-képességű roló segítségével energiát és nem utolsó sorban: fűtési (hűtési) költséget takaríthatunk meg.


Kapcsolódó cikk:
Álmaink telke: hogyan válasszunk?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.február 12., péntek / 12:08

Majomkenyérfa erdő a szobában

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia