Kenyerem - Megegyem?
Sulyok Józsefné, 2013. dec. 29.
Kenyerét soha ne tartsa műanyag tasakban. Inkább csomagolja egy lenvászon kenyérzsákba vagy egy tiszta konyharuhába. Így nem fog megpenészedni sem.

- Hogy ne legyen penészes a kenyértartója (vonatkozik ez a szemetesre is), 1-2 hetente mossa ki ecetes vízzel. Az ecet ugyanis megöli a baktériumokat.
- Fából vagy fémből készült kenyértartójában egyaránt friss marad a kenyere, ha mellé tesz egy darab almát vagy egy meghámozott krumpli szeletet. Ez ugyanis növeli a levegő nedvességtartalmát.
- Csodálatos puha marad a kenyere, ha egy kőből vagy agyagból készült edényben tartja, amit nedves kendővel fed le. A római tál kenyérszelet-tartónak is ideális.
- Ropogós kiflijét vagy zsemléjét nyugodtan fagyassza le. Kivétel után, a sütéshez, spriccelje meg vízzel, vagy tej-víz keverékével, majd tegye az előre bemelegített sütőbe. Az előző napi péksütemények is frissek lesznek ezzel a módszerrel.
- A fehér és a barna kenyér gyorsabban romlik, ha egy zacskóban, vagy egy kenyértartóban vannak. Mindig tartsa külön őket.
- Sose egye meg a kenyér penészes részét, és állatait se etesse vele! Mivel a penészt hamar átveszi az egész kenyeret, ezért egészsége érdekében dobja ki.
- Ha a kenyér szeletelt részét egy benedvesített pergamenpapírral letakarja, sokáig puha és friss marad.
- Felmelegített zsemléje vagy kenyere hosszabban meleg marad, ha a kenyérkosár aljára egy darab alufóliát helyez.
- Hogy vajazás után ne törjön el ropogós kenyere, tegyen egy másik szeletet alá.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások
Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!
Hozzászólás készítése
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23