szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kert a fák alatt

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 16.


Tavasszal a lomhullató fák üde-zöld koronája vagy a gyümölcsfák virágpompája díszíti a kertjeinket. Azonban a fák alatt sem kell csupasz földnek lenni.

Kert a fák alatt

Nynke Atsma kertjében tavasszal a hagymás virágok, az évelők és a terebélyes fák játsszák a főszerepet. A növények annyira szépek, hogy nincs szükség dekorációra, mondja a tulajdonos.

Amikor a gyümölcsfák fehér virágfelhői csalogatják a szorgos nektárgyűjtőket, a nap sugarait mi is élvezzük a kertben. Ilyenkor jól jön egy fa-hokedli, bármilyen szék, körpad a fa alatt, amelyeket akár mi magunk is megépíthetünk.

A kertben a sok fa alatt gyakran csak fű nő, vagy talán még az sem. Ugyanis itt száraz a föld, árnyék van, ezzel pedig csak a robosztus árnyéktűrő gyepfajták és talajtakaró növények birkóznak meg. Lehetőleg csak egyfajta talajtakarót ültessünk, nagyobb mennyiségben. Miután a növények elterebélyesedtek, pár évente végezzünk tőosztást.

Bármilyen fakörüli ágyás létrehozásakor, beültetés előtt a talajt alaposan tisztítsuk meg más növényektől. A törzs közelében vigyázni kell, hogy ne sérüljön a fa gyökere. Kapa és ásó helyett használjunk inkább kicsi kézi szerszámokat. Beültetés előtt a talaj minőségétől függően teríthetünk termőföldet a fa köré. Ültető-lapáttal ássunk gödröket az évelők számára. Miután elültettük a növényeket, alaposan öntözzük be, majd a földet takarjuk be pár cm vastag kéregmulcs réteggel.

Ideális növények a fák alá

A sekélyen gyökerező fák, (pl. a nyírfa, jegenye), megnehezítik a növények életét, mivel sok vizet elvonnak a talajból. Könnyebb beültetni egy olyan mélyen gyökerező fák környékét, mint a berkenye, erdeifenyő, vagy akár az almafa. Aljnövényzetnek ideálisak azok a fajok, melyek hozzászoktak az erdei talajviszonyokhoz. Ezek közzé tartoznak az egyes díszfüvek, páfrányok, és az árnyékkedvelő növények közül a tibeti mák, a hunyor vagy a gólyaorr.

A külső részen jól érzi magát a völgycsillag, gyűszűvirág, tűzgyöngyvirág, gyömbérgyökér, illetve a tollbuga. Közvetlenül a fakorona alatt főként a talajtakarók számára kedvezőek a feltételek.

Népszerű a berki pimpó, amely április elején és június között sárgán virágzik. A kaukázusi nefelejcs önvetéssel gyorsan elszaporodik, a szellőrózsa pedig tavasszal fehér virágszőnyeget alkot. A kis meténg kék virágai gyakran már márciusban nyílnak. 

Kapcsolódó cikk: Ha virágparádét szeretnénk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia