szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertátalakítás lépésről lépésre

Nagy Mihály, 2010. okt. 18.


Képes beszámoló!

A kertben korábban egy kiemelt ágyat alakítottak ki. Az ágyás körül 1 m széles gyep volt. A kiemelést 50 x 28 x 5 cm-es szegélykővel támasztották meg, amit a kertátalakítás során felhasználtunk.

Kertátalakítás lépésről lépésre

A meglévő növényekből a következőket ültettük vissza: cukorsüvegfenyő, iberis, irisz, gömbtuja. A fölösleges földet elszállítottuk, majd kijelöltük a pihenőrész helyét és az ágyáshelyét. A szegélykövek 50 cm hosszúak, ami 8 bordából áll. Ezeket feldaraboltuk 3-3-2 darabokra, így viszonylag szép körívet lehetett kialakítani belőlük.

A kert eleje és hátulja között 12 cm szintkülönbség volt, ezt szintezőműszer segítségével egyenletesen elosztottuk, így a szegélyezést szépen tudtuk elvégezni. A pihenőrészt térkőből alakítottuk ki, ezen kényelmesen elfér egy asztal négy székkel. A kőműves munka elvégzése után jött az ültetés.


Az alábbi növényeket ültettük be:


Cédrus Atlantica - Atlasz cédrus,
Magastörzsbe oltott Chamaecyparis obtusa "Nana Gracilis" - Kagyló ciprus,
Juniperus horizontalis "Blue Chip" - Kék henye boróka
Pinus mugó "varella” - Tűpamacsos törpe gyalogfenyő,
Juniperus comferta - Japán fövenyboróka,
Thuja occidentalis "Danica" - Törpe nyugati gömbtuja,
Picea conica - Cukorsüvegfenyő,
Ilex aqufolium "Madam Briot" - Magyal.


 

Hagytunk ki helyet a hagymásoknak és az egynyári virágoknak, ezek fogják színessé tenni a kertet. Az ültetés után jött a gyepszőnyeg lerakás. Vakond hálót nem kértek, de a talajfertőtlenítést elvégeztük.

A gyepszőnyeg lerakás előtt a területet átgereblyéztük, a finom terepegyengetést egy deszkával végeztük el. A gyepszőnyeg lerakása során ügyeltünk arra, hogy a szőnyegek szorosan egymás mellé kerüljenek. Minden második sort 3 m-es aluléccel összeütögettünk, ez megakadályozza a szőnyeg elcsavarodását. A szőnyeget éles késsel könnyen el lehet vágni, ezért az íves kőhöz szorosan hozzá lehetett illeszteni. A lerakás után lehengereltük és beöntöztük.


Szerintem még mutatósabb lett volna a kert, ha a cserjeágyat fehér kaviccsal terítettük volna le…
Hozzászólások (1)

Németh Csaba
2016. febr. 21. (2 483 napja)
Szép, de sivár, élettelen, és semmire sem jó kertet kaptunk, ami jó drága is volt.
Persze ingatlaneladás elött érdemes...