szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertben termett – Így dolgozd fel!

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 02.


Fontos , hogy ne vesszen kárba semmi, ami megtermett a kertünkben. Lehet nem minden zöldség érte el csúcsformáját, de attól még télre elrakva hasznukat vehetjük.

Kertben termett – Így dolgozd fel!

A kiskertben sokszor terem olyasmi is, amivel nem büszkélkedhet a gazda. Pl. apró hagyma, vékony szálú zöldség, de van hullott gyümölcs és olyan paradicsom, ami nem érett be, stb. Sok helyen az ilyen termés a szemétbe kerül, pedig ezeket is hasznosíthatjuk. Télen, amikor minden szál zöldség, savanyúság vagy gyümölcs érték, jól jön a szárított zöldség, savanyúságként vagy cukorban eltett zöldparadicsom, sütemények töltésére a reszelt alma. De ecetre sem kell költenünk, ha a hullott gyümölcsből ezt készítünk.

Nemcsak a kerti értékeket érdemes télire eltenni, az erdők-mezők is rengeteg olyasmit kínálnak, amit kár lenne nem leszedni. Kirándulásra vigyünk magunkkal műanyagdobozt vagy zacskót. A fák, bokrok virágát, termését szabad leszedni, de letarolni, tönkretenni a növényt nem. Ne tördeljük le az ágakat, így a következő évben is eljöhetünk termésért.Májusban virágzik a bodza, melynek virágából üdítőitalt, szörpöt készíthetünk, megszárítva gyógyhatású tea alapanyaga. Vigyázzunk, csak a bokorbodza virága jó, később nyíló alacsony un. gyalogbodza virága büdös.

Az erdei szamóca az egyik legfinomabb vadon termő gyümölcsünk, sajnos már elég kevés helyen található. Ha sikerül szedni belőle, az ne zacskóba, hanem dobozba tegyük, mert összenyomódik. Ugyanígy dobozba szedjük a feketeszedret és az érett fekete bodzabogyókat is.
Késő ősszel szedhetjük a berkenyét, a somot és a csipkebogyót.

Kapcsolódó cikk:

Idei kedvencünk a lilabogyó
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!