Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:
Mártha Izabella
DísznövényDr. Czinege Erik
GyepVarga László
ZöldségMészáros Béla
GyümölcsPéter Ákos
SzőlőBarna Sándor
GyümölcsKérdezek »
Zöldség
Burgonya
A burgonya, vagy más nevén krumpli az egyike a legnépszerűbb táplálékunknak. A gumója sok szénhidrátot, C-vitamint, esszenciális aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz, könnyen emészthető, jól tárolható növény.
Paprika
A paprika őshazája Amerika, ahol mint fűszernövényt régóta fogyasztják. Magyarországra a török hódoltság idején a Balkán felöl került be. Termesztése ma az ország melegebb, délo régióiban terjedt el. Táplálkozási jelentőségekimagasló , főként a magas C-vitamin tartalmát kell megemlíteni!
Paradicsom
Sok embernek a paradicsom nevéről ma is az édenkert jut az eszébe, hiszen ezzel a névvel illetik ezt az élvezetes gyümölcsöt is. A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása és magas ásványianyag tartalma miatt ez az első számú zöldség, amit megeszünk. A paradicsomot gyümölcsként nyersen vagy különböző konzervipari formában feldolgozva fogyasztjuk.
Uborka
Az uborka a legrégebben termesztett zöldségnövényünk egyike. A tökfélék családjába tartozó egynyári, Kelet-Indiából származik. Felhasználásának nagy részét főleg a konzervipari feldolgozás teszi ki, de kis mértékben friss fogyasztásra is termesztik.
Tökfélék
A tökfélék (tök, sütőtök, cukkini,patisszon, sárgadinnye, görögdinnye) Egyiptomból és Indiából ismert és behozott növények. Magas víztartalma miatt a dinnyéket gyümölcsként is emlegetik, de valójában botanikailag a zöldségfélékhez tartoznak.
Borsó, bab
A borsó és a bab a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfajok. Tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számítanak az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerülnek felhasználásra. Magyarországon a veteményes kertekben mindenütt megtalálható kedvelt zöldségfélék.
Sárgarépa, petrezselyem, zeller
A gyökérzöldségek olyan növényi gyökerek, amelyek zöldségként fogyaszthatók, mint például a sárgarépa, petrezselyem és a zeller. Más föld feletti szerveket is gyakran fogyasztjuk, mint fűszernövény. A gyökérzöldségek általában tárolószervek a növényben és azért vastagodnak meg, hogy energiát tároljanak szénhidrátok formájában.
Vöröshagyma
A hagyma Közép-Ázsiából Magyarországra került ősrégi konyhai fűszer, amely főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, vitaminokat, sőt a zöldhagyma még pektint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Levélzöldségek
Levélzöldségeknek nevezzük azokat a növényeket, melynek leveleit használjuk friss fogyasztésra. Ide tartozik a saláta, sóska, spenót. Sok országban nyersen és hidegen fogyasztják a levélzöldségeket például salátákban, de van ahol mefőzik. A levélzöldségekre általánosan jellemző, hogy tápértéke, vitamintartalma, fehérje, kalcium, kálium, foszfor és vas tartalma igen magas.
Káposztafélék
Több konyhakerti (fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, ), illetve takarmánynövény (takarmánykáposzta, takarmányretek) mellett ebbe a családba tartozik még a repce, számos gyógy- és fűszernövény (például a torma, a kerti zsázsa) is.
Állati kártevők
Tetvek (levéltetvek, gyapjas tetvek, molyetvek)
A különböző tetű fajok mind szívogatásukkal, mind az ürülékükön ...
Növényi betegségek