Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Zöldség

Burgonya

Burgonya
A burgonya, vagy más nevén krumpli az egyike a legnépszerűbb táplálékunknak. A gumója sok szénhidrátot, C-vitamint, esszenciális aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz, könnyen emészthető, jól tárolható növény.  

Paprika

Paprika
A paprika őshazája Amerika, ahol mint fűszernövényt régóta fogyasztják. Magyarországra a török hódoltság idején a Balkán felöl került be. Termesztése ma az ország melegebb, délo régióiban terjedt el. Táplálkozási jelentőségekimagasló , főként a magas C-vitamin tartalmát kell megemlíteni!

Paradicsom

Paradicsom
Sok embernek a paradicsom nevéről ma is az édenkert jut az eszébe, hiszen ezzel a névvel illetik ezt az élvezetes gyümölcsöt is. A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása és magas ásványianyag tartalma miatt ez az első számú zöldség, amit megeszünk. A paradicsomot gyümölcsként nyersen vagy különböző konzervipari formában feldolgozva fogyasztjuk.

Uborka

Uborka
Az uborka a legrégebben termesztett zöldségnövényünk egyike. A tökfélék családjába tartozó egynyári, Kelet-Indiából származik. Felhasználásának nagy részét főleg a konzervipari feldolgozás teszi ki, de kis mértékben friss fogyasztásra is termesztik.

Tökfélék

Tökfélék
A tökfélék (tök, sütőtök, cukkini,patisszon, sárgadinnye, görögdinnye) Egyiptomból és Indiából ismert és behozott növények. Magas víztartalma miatt a dinnyéket gyümölcsként is emlegetik, de valójában botanikailag a zöldségfélékhez tartoznak.

Borsó, bab

Borsó, bab
A borsó és a bab a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfajok. Tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számítanak az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerülnek felhasználásra. Magyarországon a veteményes kertekben mindenütt megtalálható kedvelt zöldségfélék.

Sárgarépa, petrezselyem, zeller

Sárgarépa, petrezselyem, zeller
A gyökérzöldségek olyan növényi gyökerek, amelyek zöldségként fogyaszthatók, mint például a sárgarépa, petrezselyem és a zeller. Más föld feletti szerveket is gyakran fogyasztjuk, mint fűszernövény. A gyökérzöldségek általában tárolószervek a növényben és azért vastagodnak meg, hogy energiát tároljanak szénhidrátok formájában.

Vöröshagyma

Vöröshagyma
A hagyma Közép-Ázsiából Magyarországra került ősrégi konyhai fűszer, amely főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, vitaminokat, sőt a zöldhagyma még pektint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Levélzöldségek

Levélzöldségek
Levélzöldségeknek nevezzük azokat a növényeket, melynek leveleit használjuk friss fogyasztésra. Ide tartozik a saláta, sóska, spenót. Sok országban nyersen és hidegen fogyasztják a levélzöldségeket például salátákban, de van ahol mefőzik. A levélzöldségekre általánosan jellemző, hogy tápértéke, vitamintartalma, fehérje, kalcium, kálium, foszfor és vas tartalma igen magas.

Káposztafélék

Káposztafélék
Több konyhakerti (fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, ), illetve takarmánynövény (takarmánykáposzta, takarmányretek) mellett ebbe a családba tartozik még a repce, számos gyógy- és fűszernövény (például a torma, a kerti zsázsa) is.
Állati kártevők
Gyep kártevői
Gyep kártevői
Ha a szépen megművelt és karban tartott gyepünkben hirtelen folt...Takácsatka
Takácsatka
Jellemzően a levelek fonákán kezdik el szívogatni az apró, naran...Szilvamoly
Szilvamoly
A szilvamoly leggyakrabban a szilván, ringlón, őszibarackon és k...Poloskaszagú szilvadarázs
Poloskaszagú szilvadarázs
A kezdeti fejlődésben lévő gyümölcsök már virágzás után a kocsán...Barackmoly
Barackmoly
A barackmoly leggyakrabban az őszibarackon és kis mennyiségben a...

Növényi betegségek
Fehérpenész (sclerotinia)
Fehérpenész (sclerotinia)
Nagyon veszélyes, elsődlegesen a talajból fe tőző rendkívül agre...Peronoszpóra
Peronoszpóra
Elsősorban a leveleken, kezdetben annak színén, olajfolt szerű t...Szőlő peronoszpóra
Szőlő peronoszpóra
A szőlő legveszélyesebb kórokozója, mely csapadékos időjárásban ...Rozsda
Rozsda
Több rozsdagomba faj károsíthatja a növényeket, melyek jellemzőe...Peronoszpórás betegség
Peronoszpórás betegség
Leggyakrabban a túl nedves környezetben nevelt egynyári és balko...