szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szorgoskodjunk októberben!

Mártha Izabella, 2013. okt. 21.


Mint ahogy a természet a növények is lassan felkészülnek a téli pihenésre. Ideje átnézni kertünket milyen fontos teendőink vannak a fagyok előtt, hogy növényeink tavasszal újult erővel díszítsék otthonunkat.

Szorgoskodjunk októberben!

Rózsa ültetése

Október közepétől egyre több árudában találkozunk szabad gyökerű vagy földlabdás rózsával. Ősszel érdemes rózsát ültetni, ugyanis a tavaszi rózsák nagy része 3-4 hónapig hűtőházban van és ezek gyökeresedési erélye sokkal csekélyebb, mint az őszi ültetésű rózsáknak. Mindemellett az őszi ültetésűek nagy előnye, hogy tavasszal egy erős, begyökerezett növényállomány fog kihajtani.

Lombhullató fák, cserjék átültetése

Ősszel van a legjobb feltétele annak, hogy nagyméretű cserjéket, fákat átültessük. Ősszel ugyanis elegendő ideje van a növényeknek ahhoz, hogy tavaszra megerősödjenek és úgy gyökereket fejlesszenek. Meg kell várni, amíg az összes levél lehullik, majd minél nagyobb földlabdával ki kell ásni a növényt, lehetőleg minél kevésbé sérüljön a gyökere. Az új helyére érdemes komposztot is keverni. Nagyon fontos, hogy az örökzöld növényeket nyár végén, vagy még jobb ha kora tavasszal ültetjük át, hogy a hideg téli napokig regenerálódjon, különben a fagytól károsodnak a levelek, amik végül lehullhatnak és csúnyák lesznek növényeink.

Örökzöld sziklakerti növények

Az örökzöld sziklakerti növényeknek, mint például a molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum), vagy kaukázusi ikravirág (Arabis caucasica) le kell vágni a túl hosszú és sűrű hajtásokat, különben a hideg, nedves hó alatt könnyen megpenészedhetnek.

Sásliliom és gumósok védelme a fagyoktól

A sásliliom nyugodtan a talajban maradhat télen, mivel rizómái nem fagyérzékenyek.  A nedves hótól viszont érdemes megvédeni, hogy ne rothadjon meg alatta úgy, hogy fenyőágakkal betakarjuk a növényt. Azoknál a növényeknél melyeknek fagyérzékenyek pl. dália, kanna a gumókat, rizómákat vödörbe téve fagymentes, hideg pincében át lehet teleltetni.

Hagymás növények ültetése

Eljött az idő a tulipán, nárcisz és egyéb tavasszal virágzó hagymás növények ültetésére, melyeket célszerű az ágyások szélére csoportosan ültetni. Nagyon fontos, hogy jegyezzük meg, hogy hova kerültek, különben tavasszal könnyen kiáshatjuk a már begyökerezett hagymákat, gumókat.

Alpesi növények vetése

Olyan évelő növényeknek, melyek hegyvidékekről származnak egy hosszabb hideg periódus szükséges ahhoz, hogy kicsírázzanak. Ilyen például a kökörcsin, a havasi gyopár, lágyszőrű palástfű, primula vagy sisakvirág. Ha ezeket a növényeket magról szeretnénk szaporítani, el kell vetni a magokat szaporítóládába, majd tegyünk a ládára egy műanyag borítást és tegyük árnyékos helyre kint a szabadban. Április elején fognak a magok kicsírázni.

Zöldségek betakarítása

A paradicsom töveken még októberben is találunk zöld terméseket, amelyek még szedés után is beérnek. Az egész növényt ki kell húzni a földből és egy meleg, száraz helyen fejjel lefelé kell lógatni. Így 2-3 hét múlva beérnek a zöld termések.

Sütőtököt akkor kell betakarítani, ha a fagy megcsípte a termést, íze akkor lesz édes. A gyökérzöldségeket mint a sárgarépát, petrezselymet, céklát levél nélkül, homokba ágyazva, alacsony hőmérsékletű pincébe kell tárolni.

Gyümölcsök ápolása

A gyümölcsök betakarítása után a lehullott leveleket komposztáljuk, de a beteg vagy fertőzött növényi részeket mindenképpen égessük el, ezek ne kerüljenek bele a komposztba. Szamóca palántákat alaposan előkészített ágyásokba ültetjük, majd jól be kell öntözni, hogy a gyökere kellőképpen megerősödjön. A málnatövek október végére kerülnek nyugalomba, ekkor kell a letermett töveket eltávolítani és az idei hajtásokat meghagyni, ugyanis következő évben ezen lesznek a finom gyümölcsök.

 

Kapcsolódó cikk:

Így díszítsd leanderrel az őszi kertedet!

Megéri a kockázat? Zöldségek az októberi kertben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia