szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertészkedj japán módra!

Topor Erika, 2013. márc. 05.


A japán szentfa – ez a pompás, örökzöld cserje - más néven égibambusz vagy mennyeibambusz az év minden szakában megörvendeztet valamivel. Hogy mivel? Máris elmesélem!

 

Kertészkedj japán módra!

A Nandina domestica egy örökzöld cserje, így a télen örökzöld leveleivel díszíti kertünket még a legcudarabb időszakokban is. Ahogy a tavasz közeledik, előbújnak fiatal, piros levelei és ezzel a vidám színpompával örvendeztetik meg a hófehérhez szokott szemünket. Kora nyáron hozza krémszínű virágait. Legélénkebben ősszel mutatkozik: piros termései a hajtások végén állnak. Ősszel levelei akkor színeződnek a legszebben, ha napos helyre ültettük. Vágott virágként hónapokon át tarthatók a vázában is a bogyós ágaik.

A japán szentfa termése mérgező, talán ezért is tisztelik Japánban szentként. Júniustól szeptemberig virágzik, napos vagy félárnyékos helyre való. Más országokban is különösen tisztelik: szent bambusz névre hallgat. Ettől még nem tartozik a bambuszfélék közé, mivel kecskerágók családjába tartozik.

A növény hajtásrendszere elágazás nélküli, illatos. Kedvelt lakásdíszítő, színes terméseiért, ágaiért termesztik is.

Virágait június-júliusban hozza, és másodvirágzása ősz végén és tél elején. Végálló, füzérvirágzatai a hajtások végén állnak. Az apró virágok csillag alakúak, fehérek és porzóik sárgák.

Fagyra érzékeny, a nagy fagyokat nem bírja. Védett helyre ültessük, és ha még így is elfagy, akkor vágjuk vissza teljesen a talajszintig még februárban.

Szaporítása dugványozással, magvetéssel történik. Gyökerekről is könnyen fejleszt új növényt.
Talajigénye: savanyú, humuszban gazdag, üde talajt igényel, jó vízáteresztőt, szárazságtűrő.
Hozzászólások (1)

Hádingerné Fekete Mária
2019. júl. 14. (641 napja)
Nekem is van egy szép japán szentfám. Minden évben szép nagy virágbugákat hoz, de termése még soha nem volt.

Mi lehet az oka?