szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertészkedjünk okosan!

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 12.


Végre itt a tavasz, az ültetési szezon. A csupasz balkonládáinkat beültethetjük csodaszép muskátlikkal, paprikával, paradicsommal, az elhanyagolt sziklakertekbe új életet lehelhetünk. De nem mindegy, hogy hogyan állunk neki. Tippjeink abban segíthetnek, hogy idén egyetlen lépés se maradjon ki.

 

Kertészkedjünk okosan!
A növények beszerzése

Írjuk össze, mi mindent szeretnénk ültetni. A kertészetekben szinte mindent egy helyen megkaphatunk. Muskátlit 6-10-es pakkos kiszerelésben, egynyári növényeket, sziklakerti évelőket, ízletes bogyós termésű gyümölcscserjéket: szeder, málna, szedermálna, eper és kivifajták, de a balkonon is könnyen termeszthető zöldségeket – paprikát, paradicsomot, padlizsánt is megtaláljuk a polcokon.

A virágföld beszerzése

Ma már rengeteg féle virágföld közül válogathatunk, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyik növényt milyen földbe ültetjük. Néhány évvel ezelőtt még csupán A,- B,- és C jelzésű virágföldek léteztek. Ez alapvetően a pH-értékükre utalt: az A jelzésű a savas, a B a semleges, a C az enyhén lúgos kémhatást jelölte. A virágföldeknek viszont számos egyéb jellemzője is van a kémhatásokon kívül, amit az ültetésnél figyelembe kell venni. Az összetevők – humusz, homok, tőzeg, kőzettörmelékek, agyag és egyéb adalékok (mulcs, kéreg, granulátum, perlit, kókuszrost stb.) – aránya nemcsak a föld savasságát, hanem tömörségét, vízáteresztő-, vízmegtartó- és levegőztető-képességét is meghatározza.

De szerencsére nem kell profi kertésznek lennünk ahhoz, hogy kiválasszuk a növényünknek legmegfelelőbb virágföldet. Minden kertészetben szinte minden növényünkhöz megtaláljuk a speciálisan neki való földet. Az általános virágföld és a balkonnövény virágföld mellett külön kaphatunk orchideákhoz, kaktuszokhoz, virágzó szobanövényekhez, kerti örökzöldekhez stb. való földet is. Az örökzöldekhez válasszunk nagy kiszerelésű, 50 literes, az apró bonsai-okhoz pedig a 2 literes kiszerelésű földkeveréket.

Komposztálás

Ha van kerti komposztálónk, mi magunk is készíthetünk virágföldet. De önmagában a kerti hulladékból (levelekből, ágakból, fűnyesedékekből stb.) még nem lesz ültetésre alkalmas. Az ezekből kapott humuszhoz még agyagot és homokot kell kevernünk, hogy ültetésre alkalmas kerti földet kapjunk. A nyers humuszt is felhasználhatjuk: a virágágyásokban és a gyepen egyenletesen szétszórva kiválóan pótolja a tápanyagokat, így megspórolhatunk vele néhány műtrágyázást.

Trágyázás

Ültetéskor elengedhetetlen a trágyázás, hogy a növényeink jobban fejlődjenek, és sokáig szépek maradjanak. Az örökzöldekhez, dísz- és gyümölcsfákhoz használjunk természetes szarvasmarhatrágyát, a bogyós termésűekhez (ribizli, áfonya) és az árnyékban is virágzó hortenziákhoz pedig tőzeget. Amikor cserépbe ültetünk, az aljára mindig tegyünk egy vízelvezető drénréteget kavicsból vagy agyag-granulátumból. A cserepes növények legfőbb ellensége ugyanis a pangó víz. A földfelszínre szórjunk fenyőkérget. Ezzel megakadályozhatjuk a túl gyors párolgást és az ültetőközeg felmelegedését.

Tápanyag-utánpótlás

A növényeinknek éppúgy szükségük van a minőségű tápanyagokra, ahogy nekünk, ezért nem csak ültetéskor kell gondoskodnunk a tápanyag-utánpótlásról, hanem folyamatosan. A törődést meg fogják hálálni a növényeink. Gyorsabban fejlődnek és sokáig egészségesek maradnak. De nem mindegy, hogy milyen tápoldatot választunk, ugyanis minden növénynek, fajtától függően speciális összetételű tápanyagra van szüksége. Ha nem jól választjuk ki a tápoldatot, a növényünk nem kívánt növekedésbe kezdhet, a virágai, termései gyengülhetnek. Szakboltokban minden növényhez megtaláljuk a megfelelő, neki való tápanyagot.

Kapcsolódó cikk: Mi a teendőnk a gyeppel tavasszal?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia