szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti bútor: földből, fűből

Szépzöld, 2011. jún. 19.


Forrás: www.epitinfo.hu

A fűből készült fotelek és kanapék lényegében egy bútor-alakú keretre felhordott földből állnak, melyet aztán beültetnek pázsittal. A hangsúly itt a vázon van, mely erős kartonpapírból épül fel és rekeszekre tagolódik.

Kerti bútor: földből, fűből

Ez a szerkezet azért előnyös, mert amíg a föld és fűmagvak gyökerei nem állnak össze egységes, szilárd, ellenálló tömeggé, addig a rekeszes váz összetartja a "bútort", s az nem esik össze az emberi súly alatt. Látható, hogy a kerti fű-föld bútorok nem kívánnak különösebb szakértelmet, így mi magunk is készíthetünk ilyen, pihenésre alkalmas ülőhelyeket kertünkbe.

Az első lépés hogy kiválasszuk a bútor megfelelő helyét. Nem jó, ha árnyékos területet szemelünk ki, mert napfény híján a füvünk ritka lesz. Inkább korlátozottan napfényes, központi területre helyezzük a bútor keretét, ahol a társasági élet szokott folyni (pl. tűzrakó hely), vagy ahol általában pihenni szoktunk. IA bútor vázát úgy tervezzük meg, hogy minden része legalább 10-15 centiméter termőföld-fedéssel rendelkezzen. Az egyes részeket - karfák, támla - úgy alakítsuk ki, hogy minél lankásabbak legyenek, az ülőrész is kissé kifelé lejtsen. Ez a kialakítása fűmagok vetése miatt fontos, hiszen például egy túl meredek háttámlára nem tudjuk a magvakat elvetni, mivel öntözéskor a víz nem tud a talajba szivárogni, hanem lefolyik.

Lényeges az is, hogy a magokat megfelelő mélységben vessük el a talajba, esetleg dolgozzuk is be azokat a mélyebb rétegekbe, hogy az esetleges erős csapadék vagy locsolás ne mossa ki azokat. Az is megoldás lehet a csapadékosabb időszakokra felkészülve, ha vászon vagy kender-darabokat terítünk le, a vetés után, amely megakadályozza a magvak mozgását, s megtartja a nedvességet is. Ügyeljünk arra, hogy a szokásos, sík területre vetendő fűmagmennyiségnél - a bútorok gyepesítéséhez - jóval több magot használjunk, mert nagy eróziónak lesznek kitéve, így hamarabb és gyorsabban ritkulnak.

Itt kell megjegyezni azt is, hogy már a fűbútorok kialakításánál figyeljünk az öntözési lehetőségekre. Most, nyár elején különösen fontos ez, hiszen a csapadékot locsolással pótolnunk kell az optimális fűnövekedéshez. Ilyenkor május végén, június elején a kiegyensúlyozott, meleg hőmérséklet - szükség esetén öntözéssel - kifejezetten kedvező a füvesedésnek, így a fűbútorok kialakításának is.

A fűbútorokon szintén szükséges lesz nyírni a füvet. Mérete és alakja miatt azonban nem tolhatjuk rajta át a fűnyírót, tehát speciális eszközöket kell igénybe vennünk. A fűfotelek gyepét kézi ollóval, fűkaszával, szegély-nyíróval tanácsos gondozni. A legelső nyírást a fű 8-10 centiméteres magasságánál kezdjük el, ügyleve arra, hogy a zsenge hajtások ne szakadjanak ki a talajból. Ezt követően tanácsos rendszeresen vízzel, tápanyag-oldattal locsolnunk a füvet, hogy minél hamarabb sűrűvé váljon és ellenálló maradjon - folyamatos igénybevételnél is.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia