szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti teendők, amiket lehet elszalasztottunk

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 18.


Ha kihagytuk, jövőre már okosabbak lehetünk és beiktathatjuk a megszokott kerti rutinunkba.

Kerti teendők, amiket lehet elszalasztottunk

Január

A gondos gazda már most elveti a veteménybe való zöldségféléket, de ez természetesen a lakásban bonyolódik. Helyezzük a vetőládát világos, de ne túl meleg helyre. Most lehet a földbe vetni a karfiol, karalábé, lestyán, tárkony, csombor és más fűszernövények magvait. Ügyeljük arra, hogy ne vessük túl sűrűn, mert a palántázásnál okozhat egy kis gondot.

A bogyós termésű bokrok és a gyümölcsfák elhalt, elöregedett ágait vágjuk le. A tüskétlen málna és szeder hajtásit vágjuk vissza arasznyira.

A lakásban telelő narancs, illetve citromfát vizsgáljuk át, nincs-e rajta kártevő.

Február

Ha rendelkezünk kivi bokorral, most kell visszametszeni mind a hím, mind a nőivarú egyedeket, egészen az ötödik szemig. A metszést csak fagymentes időben szabad elvégezni.

Bent a lakásban vessük el a gumós zeller magvait, és majd áprilisban kikerülhetnek a palánták a veteményeskertbe.

A gyümölcsfák lemosó permetezéséhez vásároljuk meg a szert, és vizsgáljuk át a permetezőt, hogy megfelelően működik-e. Elkezdhetjük a szőlő metszését is.

Március

Szorgos munka vár a zöldségeskertbe. El kell vetni a sóska, saláta, sárgarépa, petrezselyem és a káposztafélék magvait. Ugyanekkor vessük el a padlizsán, paprika, paradicsom magvait is ládákba, és neveljük a palántákat május végéig, világos, fűtött helyiségben.

A fokhagymának, dughagymának úgyszintén a veteményes földjébe kell kerülniük. Tartsuk az ágyásokat gyommentesen, kapáljuk gyakran a földet.

Most ültessünk tüskétlen szedret, köszmétét, ribiszkét, málnát. A kúszó növekedésűeknek készítsünk kordont. Ha szamócát ültetünk, válasszunk napos helyet.  

Kapcsolódó cikk: Így használd a vérehulló fecskefüvet
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!