szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertművelés földmunkák nélkül 2.

Mező Viola, 2012. jan. 12.


Előzmény: Kertművelés földmunkák nélkül

 

 A Dominique Soltner módszer

1. Mennyit ástunk, pedig megúszhattuk volna!

Az 1950-es években testvéreimmel a Húsvéti szünetet mindig ásással töltöttük, aztán elraktuk a krumplit. Pünkösdkor megkapáltuk, feltöltöttük, a nyári szünetben pedig felszedtük.
Akkoriban még ismeretlen volt a kaszálógép. A gyümölcsösben folytattuk a szünidőt, ahol lekaszáltuk a magas füvet, amit a legközelebbi barázdába vittünk.
 

Kertművelés földmunkák nélkül 2.

Őszintén megvallom, hogy 40 évbe telt, mire megértettük, hogy elegendő lett volna szétteríteni ezt a szénát a következő évi krumplibarázda mentén és elkerültük volna az ásást... és minden szünidőnk felszabadult volna e haszontalan munka alól.

 

2. 1956: az első rotációs kapánk

A háború utániak egyike volt, egy Somua, melynek nyomvonalát hosszasan csodáltuk: egy földdarabkákkal tarkított csík, amelybe belesüllyeszthettük a kezünket anélkül, hogy a legapróbb görönggyel találkoztunk volna! Micsoda öröm lehetett ez krumplinak, salátának és más zöldségnek, virágnak!
Napjaink kertészei továbbra is az ujjaikhoz hasonlítják a gyökereket, melyek abban a földben fejlődnek, amit rendszeresen porrá zúznak. Ám ahogy a gyökér nem hasonlítható az ujjhoz, úgy a műveletlen föld sem tekinthető csupán egy halomnak, mert ez a talaj élővilágának csodálatos lakhelye. És mi évekig pusztítottuk ezt az elképesztő erőt.

 

3. 1970-től kezdve: a bokros sövények és a kertészkedés kapcsolata

 

1971-ben telepítettük az első sövényünket az északi szél ellen. A cserjéket teljesen véletlenszerűen választottuk ki egy katalógusból. A 2x100 méteres területen 2 csapást meghagytunk rétnek. A következő nyáron újabb 100 méteres sávval bővítettük a mezőt. Semmi gyomlálás, semmi öntözés. 6 éven belül a védelem tökéletessé vált.


1976 igazán száraz esztendő volt, melynek során Claude Guinaudeau-nak, a Erdőfejlesztési Intézet munkatársának forradalmian új ötlete támadt, melynek öntözés nélkül is jelentős termést köszönhetett a homokos talajon. Az ötlet lényege az volt, hogy fekete műanyagfóliát terített a földre. Ennek az ültetési módnak hamar óriási sikere lett.


Ám akármilyen hatékony legyen is ez a műanyagtekercs nem helyettesítheti a szénát. A környezetbarát földtakarás varázsa a 90-es évektől kezdett hódítani. A szénatakaró eredményei pedig messze felülmúlták a fóliatakaró sikerét. Sőt, a szénatakaró a biológiai sokféleség melegágya lett: a sövény tövében változatos növény- és állatvilág telepedett meg.

 

4. Zöldségek népesítik be a fiatal sövények szénatakaróját

Az ősszel szétterített szénatakaró alatt a föld olyannyira fellazult a fiatal sövények tövénél, hogy felmerült bennünk az ötlet, hogy ültessünk bele néhány zöldséget. A későbbiekben az egész kert befedése is egyértelművé vált számos ökológiai szaklap, kézikönyv és egyre gyarapodó cikk együttes hatására. Nem maradt más hátra, mint kitalálni a szükséges változókat (mit mivel fedjünk le) a zöldségek, virágok, fűszernövények és gyümölcsök esetében.


Mi a titka a földmunkák nélküli kertművelésnek?

 

A kerttulajdonosok többsége elengedhetetlennek tartja a föld lazítását és összedolgozását. Úgy vélik, hogy a növények gyökereinek laza talajra van szüksége a növekedéshez. Mivel a csupaszon hagyott föld az esőzések, öntözések valamint a gyomnövények védtelen áldozata, a rendszeres földlazítás célja gyakran csak a gyom eltávolítása és a talaj felszínének átmozgatása és nem a talaj fellazítása. Ez a nehéz és fárasztó földmunka (pl. talajlazítás rotációs kapával) valójában csak szétzúzza a talaj igazi megmunkálóinak (pl. földi giliszta) lakhelyét.

 

A földművelésnek az a fajtája, melyet a talajmegőrzés technikájának neveztek el, új irányt mutat a kerttulajdonosok számára.

 

A talaj állatvilága nekünk dolgozik. Akárcsak egy emeletes ház lakói, úgy foglal el több emeletnyi helyet a talaj több száz állatfaja, de csak abban az esetben, ha lakhelyük zavartalan, mint például az erdőben, mezőben vagy a mulccsal fedett kerti földben.

 

A föld feletti réteg lakói a gombák, a parányi kukacok és rovarok (atkák, százlábúk, tetvek) akik lebontják, megemésztik és átalakítják a növényi maradványokat.

 

A talaj felső rétegét vízszintes járatokban élő, apró kukacok és baktériumok népesítik be, akik az előző növénygeneráció elhalt gyökereit lakmározzák A lebontott gyökerek helyén üregek keletkeznek, melyek szellőztetik a földet és megkönnyítik az új gyökerek fejlődését.

 

A föld mélyebb rétegeiben rugalmas kukacok élnek, mint például a földi giliszta, akik liftként szállítják emésztő rendszerükben a növényi maradványokat a föld mélyebb rétegeibe függőleges földi járataikon keresztül. Mérhetetlen étvágyuknak köszönthető az agyag és a humusz kiváló keveréke.

 

A talaj élővilága tehát képes megmunkálni a földet, valamint képes feldolgozni az élettelen növényi maradványokat, hogy táplálékul szolgáljon az élő növények számára. Elegendő egy vasvillányi „ablakot” nyitni egy érintetlen réten, hogy meggyőződjünk róla, miként alakítják át a pázsitfűfélék (pl: angol útszéli perje, ebír …) maradványai a földet jól szellőző, termékeny agyaggolyócskák halmazává.

 

Kapcsolódó cikk:

Téli kincsek a föld alól

Csíráztatás otthon


 
Hozzászólások (2)

Mező Viola
2012. febr. 13. (3 946 napja)
Kedves Virág Kati!Először is elnézést szeretnék kérni, amiért ilyen sokáig várattam a válasszal.A könyv magyar nyelvű fordításával még nem találkoztam. A francia nyelvű kiadványt az interneten rendeltem meg a solvivant.fr oldalról (denpetit@yahoo.fr email címről). A szerző hivatalos weboldala: www.soltner.fr. Itt azonban csak dvd-vel együtt lehet megrendelni a kiadványt, ami az árában is megmutatkozik. Jelenleg Dominique Soltner szerzői hozzájárulását várom. A hivatalos engedély birtokában ezen a weboldalon folyamatosan megjelenik majd a kiadvány magyar nyelvű fordítása fejezetenként. A folyóirat legizgalmasabb részét, a csodálatos képeket azonban csak jóval szerényebb formában tudom átadni.Ha nem ragaszkodik a színes képekhez, és boldogul a francia nyelv rejtelmeivel, valahogy megoldhatjuk a fénymásolást is (összesen 104 oldal).Köszönöm a türelmét,Üdvözlettel,Mező Viola       
Virág Kati
2012. jan. 17. (3 974 napja)
Érdeklődni szeretnék, hogy meg lehet-e vásárolni valahol Dominique Soltner könyvét?
Üdvözlettel, Virág Kati