szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertszépítés

Az őszelő színpompás virágai

Az őszelő színpompás virágai
Még nem kell a természettől búcsúzni, ilyenkor is gyönyörű virágokkal örvendeztet meg, ráadásul bőven akad körülöttük tennivaló. Eközben a konyhakertben a tavaszi után most újabb ültetésekre kerülhet sor.

Jeges kristályvirág, amely a forróságot kedveli

Jeges kristályvirág, amely a forróságot kedveli
A jeges kristályvirág egy forróságkedvelő növény, amelynek sem a jéghez, sem a kristályhoz semmiféle köze nincs. A valójában éppen hogy fagyérzékeny növény láttán az elnevezés mégis találónak tűnik: szárait, leveleit és virágait ugyanis csillogó hólyagocskák borítják, s élőhelyének forró, napsütötte vidékein a növény e megjelenésével valóban egy jégkristályt idéz fel.

Ezek a fényigényes kúszónövények

Ezek a fényigényes kúszónövények
Számos kúszónövény nagy becsben tartja a meleg napsugarakat és feléjük kapaszkodik a magasba. Gyakran bódító illatokat árasztanak, ami felejthetetlen. Mialatt a növények a napfény felé fordulnak, árnyékukban kialakíthatjuk kedvenc üldögélő-helyünket, amely a forró napokban védelmet nyújt számunkra.

A nyárvégi virágoskert titka

A nyárvégi virágoskert titka
Kertünkben már javában nyílnak, pompáznak a szebbnél szebb virágok, zöldellnek a bokrok, cserjék. Vannak azért olyan virágok is, amelyek nyár végén is nagy figyelmet, gondoskodást igényelnek.

Sárkányvérfa

Sárkányvérfa
Az Indiai-óceánban fekvő Szokotra-szigetcsoport jelképévé vált bizarr megjelenésű sárkányvérfa egy teljesen egyedülálló élővilággal büszkélkedő, földönkívüli tájra emlékeztető vidék túlélésért küzdő fafajtája.

Vörös levelek egész évben!

Vörös levelek egész évben!
A zöld a természet meghatározó színe, ám nem kell feltétlenül ragaszkodni ehhez az árnyalathoz, aki szereti az őszi levelek színpompáját, annak itt a lehetőség, hogy tavasztól őszig élvezhesse a vörös levelek nyújtotta látványt.

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!
Valószínűleg már minden hobbi kertész tapasztalta: a kicsi, aranyos kis növény a kert közepén néhány év elteltével kiirthatatlan, mint egy igazi gyomnövény! Van néhány jó trükk hogyan tartsuk kordában az elburjánzó növényeket.

Egy virágcsoda csodálatos virágzása!

Egy virágcsoda csodálatos virágzása!
Már a sétányrózsa látványa is csodálatba ejti az embereket, hiszen a virágai valódi színválásra képesek. A csöves virágok a félgömb alakú fejjel májustól októberig díszítik kertjeinket és megannyi virágzó színt visznek a környezetünkbe, mint például narancs, sárga, vörös, vagy akár a fehér és rózsaszín árnyalata is megtalálható.

Így tervezz futónövényt a kertedbe!

Így tervezz futónövényt a kertedbe!
A futó- és kúszónövények természetes tulajdonsága a folyamatos felfelé törekvő növekedés. Ezért kiválóan alkalmasak arra, ha zöld falat szeretnénk kialakítani kertünkben, esetleg elvonulni egy elkülönített árnyas zugba vagy csak egyszerűen a kiváncsi szomszédainkat szeretnénk távol tartani!

A kert átalakítása mediterrán stílusban

A kert átalakítása mediterrán stílusban
Unja már a kertjét, és szívesen átalakítaná, de nincs ötlete hogyan kezdjen hozzá? Ha szeretné az otthonában és a kertjében is viszontlátni az olaszországi vagy görögországi nyaralás mediterrán hangulatát, akkor alakítsa át a kertjét mediterrán stílusban! A mediterrán kertkialakítás lépéseit az alábbiakban gyűjtöttük össze.

Így kúsznak az életükért!

Így kúsznak az életükért!
A különböző kúszónövények együttesei különösen vonzó látványt nyújtanak. Egész nyáron át tartó virágzással kényeztetnek bennünket, a kúszócserjék nyílási ideje azonban többnyire rövid időre korlátozódik. De ha ügyesen kombináljuk a különböző fajokat, az év minden szakára jut újabb és újabb szép látnivaló.

Illatorgia a virágzó hárssal

Illatorgia a virágzó hárssal
Mostanában ha egy hársfa alatt elmegyünk, úgy érezhetjük, hogy mozgásban van és életre kelt az egész fa. Nem csoda, hiszen a méhek ejtették fogságba a növényt és a virágba borult fa értékes nektárját szállítják feldolgozásra. Mint tudjuk, a méhek nem tévednek!

Kis kert mégis nagy öröm

Kis kert mégis nagy öröm
Virágokat megtelepíthetünk szűk, körülzárt, nem napsütött udvarokon is. Főleg a hagyományos növények alkalmasak arra, hogy nagy ládákba, félbevágott hordóba telepítsük, és ezzel enyhítsük az udvar kopárságát.

Napi horror! 7 rovaremésztő növény

Napi horror! 7 rovaremésztő növény
A rovaremésztők sorába tartoznak bizonyos különleges zöld növények, melyek vegetatív szervei különböző módon alakultak ki a többnyire apró rovarok csapdába ejtésére. Ezek a növények, enzimek segítségével lebontják a rovarok testét. A növények többsége a trópusokról ismert. Ismerkedjünk meg egy-kettővel.

A kínaiak kedvenc kerti virágai

A kínaiak kedvenc kerti virágai
Ha azt olvassuk, hogy Mu-tan vagy Sao-jao, nem biztos, hogy elsőként a csodás bazsarózsák jutnak eszünkbe. Kínában rajongásig szerették és szeretik a mai napig ezeket a virágokat. Olyannyira, hogy volt olyan egykori kertész, akinek kertjében 60.000 tő  is virított. Mit tegyünk, ha megirigyeltük ezt a virágözönt és mi is szeretnénk bazsarózsákat a kertbe?

Már a havasok is a húsvétra készülnek!

Már a havasok is a húsvétra készülnek!
A hegységekben honos virágok, így húsvét tájékán teljes pompájukban mutatkoznak be az arra túrázók számára.  Az áprilisban virágzó havasi növények szerényen húzódnak meg egy-egy szikla tövében, mégsem kerülhetik el a figyelmünket. Vajon otthon, a kis kertünkben is ilyen jól érezhetik magukat?

A magnóliák rövid uralkodása!

A magnóliák rövid uralkodása!
Ha szeretnénk minden nap valami újat felfedezni a kertünkben, akkor feltétlen be kell szerezni egy tavasszal virágzó magnóliát! Nagyon izgalmas azt a csodát átélni, ahogy a virágbimbók percről-percre kibontakoznak és hirtelen az egész növény virágba borul, ami alig pár napig tart. Sőt meleg időben, vagy egy fagyos éjszakán a rengeteg virág szinte pillanatok alatt teljesen megsemmisülhet!

Tervezz saját dézsakertet!

Tervezz saját dézsakertet!
Ki ne szeretne csodás növényerdőt, melyek impozáns dézsákban állva szépítik a kertet, a teraszt vagy az erkélyt. A következőkben megtudhatjuk hogyan alakítsuk ki a megfelelő mikroklímát kis ráfordítással. Így minden akadály elhárul és a miénk lehet a környék legszebb dézsakertje!

Ne félj tőlük! Kúszónövények a kertben

Ne félj tőlük! Kúszónövények a kertben
A kúszónövények a kert legelbűvölőbb növényei közé tartoznak, mégis sokan tartanak attól, hogy nehezen tudják majd kordában tartani a sokszor igen intenzív növekedési hullámukat. Ha megfogadjuk ezt a néhány tanácsot hamar kedvenc kertdíszítőinkké válhatnak!

Így ültesd össze, ha jót akarsz!

Így ültesd össze, ha jót akarsz!
A hagymás, gumós növények a kerti idény egészében színesítik a kertet. Amikor a tavaszelőn a hóvirágok bontják szirmaikat, egészen odáig, amikor a dáliák virítanak az ágyásokban ősszel. Mindez csak megfelelő helyen, a megfelelő társnövények mellett érvényesül, ezért a tervezéssel járó munkát semmiképpen ne hagyjuk ki.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia