szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertszépítés

5 dolog, amit tudnunk kell a nyírfáról

5 dolog, amit tudnunk kell a nyírfáról
Bibircses nyír és közönséges nyír A bájos, csüngő ágú, 20-30 méter magasra fejlődő, hajlékony törzse időskorában elérheti a 40-60 cm átmérőt. Koronája eleinte keskeny, kegyes kúp alakú, később domborodó vagy szabálytalan. A hosszanti növekedése a 20. életévében lelassul, és 50-60 éves korára teljesen befejeződik. 

A szívhez szóló gyapjas gyűszűvirág

A szívhez szóló gyapjas gyűszűvirág
A gyapjas gyűszűvirág hazánkban is előforduló kétéves növény. Ismerjük meg, hogy halálosan mérgező hatása ellenére miért is használják a gyógyászatban.

A hálás évelő csodák

A hálás évelő csodák
Találóan többéves növényeknek is nevezik őket, miután télen is a földben maradnak. Azok a növényi részek, amelyek a föld felett fejlődnek – szárak, levelek – ősszel elhalnak ugyan, de tavasszal ismét kihajt, új életre kel a növény. Csaknem minden évelő virágzik és korának előrehaladtával évente egyre többet.

Díszkertbe különlegességet!

Díszkertbe különlegességet!
Tőlünk távol eső tájakon léteznek olyan területek, ahol az időjárási körülmények hasonlítanak a magyar klímánkéhoz. E helyeken olyan ismeretlen növényfajok is élnek, amelyek a mi kertünkben is megmaradhat.

Kedvencünk a sudárzsálya

Kedvencünk a sudárzsálya
A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) az egyik legszebb kékvirágú kerti dísznövényünk. Vonzza a tekintetet, a szorgos méhecskéket egyaránt. Utak mentén vagy évelőágyakba ajánljuk, azoknak, akik szeretik a kontrasztos, mégis lágy színeket.  

Januári kertelő - 21 tennivaló

Januári kertelő - 21 tennivaló
A gondos kert-, terasz- vagy erkélytulajdonosra januárban is feladatok várnak! Most 21 pontba szedtük, hogyan óvhatjuk, gondozhatjuk növényeinket a tél közepén is, hogy aztán tavasszal, virágpompával és növekedéssel hálálják meg gondoskodásunkat. Ön melyiket hagyta ki?  

Virágok színes története

Virágok színes története
Előzménye: Virágok története 1. Az emberek évezredek óta gondozzák kertjeiket. Régebben a kertek szolgáltattak táplálékot és orvosságot az emberek számára. Ma azonban egyre többen nevelnek virágokat a kertben, egyszerűen azért, mert szépek és illatosak. Most merüljünk el a színes forgatagban!  

Mesélő kert 3.

Mesélő kert 3.
Előzménye: Mesélő kert 2.   Mint egy tájkép: az angolszász stílus A 18. századra ismét előtérbe kerül a természetesség iránti vágy, az elnyomást és a gazdag nemességet szimbolizáló barokk kerttől való teljes elhatárolódás. Ezt segítette, hogy az európai országok megismerték a távol-keleti civilizációk kertépítészeti világát.

Mesélő kert 2.

Mesélő kert 2.
Előzménye: Mesélő kert A letűnt emberi időszakok harmóniájára való emlékezés a későbbi korok emberét arra inspirálta, hogy időről időre felidézze a civilizációs út során elveszített kapcsolatát a természettel. Ennek a törekvésnek a kézzelfogható bizonyítéka a kert. Vegyük szemügyre az iszlám, a reneszánsz és a barokk által továbbgondolt kertkialakítást.

Japánkert, a kicsinyített természet

Japánkert, a kicsinyített természet
Azt gondolnánk, hogy a japánkert a véletlen műve, mert annyira természetes hatást kelt, hogy más szinte hihetetlen. Épp ellenkezőleg, pontos előtervezés alapján épülnek, és rendkívül sok gondozást igényelnek a későbbiekben. Minden kertnek megvan a maga sajátossága, egyedi arculata, és tervezéskor mindig figyelembe vették tágabb környezetét, hogy azzal harmonizáljon.  

Amit a kubaiak is megirigyelnének: a szivarfa

Amit a kubaiak is megirigyelnének: a szivarfa
Magyarországon, ha nem is gyakran ültetett, de kedvelt díszfa a déli, vagy közönséges szivarfa. Különös rejtély, hogy miért éppen ez a faj került be a természetbe és terjedt el Európában. Nemzetségnek ugyanis jóval mutatósabb vagy érdekesebb tagjai is vannak. Érdemes közülük néhánnyal megismerkednünk.

Szívesen látott kerítéslakók

Szívesen látott kerítéslakók
Tulajdonképpen ki állítja, hogy a kertnek véget kell érnie a kerítésnél? Bemutatunk néhány bájos személyiséget, akik csak feltételesen hajlandók figyelembe venni a határokat.

Gazebó és szaletli – mi is ez valójában?

Gazebó és szaletli – mi is ez valójában?
Mielőtt azt gondolná a kedves Olvasó, hogy ez valami csodálatosan titokzatos japán harcművészet, megelőzöm a gondolatot egy magyarázattal: nem az. A gazebó vagy szaletli nem más, mint kerti fából készült kiülő, pavilon. Így ha a barkácsboltokban a kerti bútorok között azzal a kifejezéssel találkozunk, hogy Gazebó akció!, akkor az kerti pavilon akciót takar maga mögött, és nem egy japán emberevő csodanövényt.

A sosem fázó libanoni cédrus

A sosem fázó libanoni cédrus
Sok művészt megihletett már a libanoni cédrus szépsége, évezredes történelmi jelentősége pedig Libanon nemzeti jelképévé tette. Lassan növő törzsük tekintélyt sugallnak, nem ritkák a 3000 éves példányok sem.

Vízi és mocsári növények 1.

Vízi és mocsári növények 1.
Melyek azok a növények, amelyek kifejezetten kedvelik a vízi életet, a mocsaras területek, tavak, folyók közelségét? Ismerjük meg, hogy e különleges nevek mögött milyen növények rejtőznek. Kerti tavat építők figyelem!

Építsünk japánkertet

Építsünk japánkertet
A japánkertek egy terület legcsodálatosabb részét képezhetik, ha szeretjük a nyugalmat és a rendezett környezetet. A formára nyírt bukszusok és virágzó bokrok, a víz csillogása és a tradicionális japán építészet keveredése igazán impozáns látványt nyújt. Ezeknek a kerteknek mégsem ez a legfontosabb része. A japánkert a nyugalom, az ellazulás és az elmélkedés szentéje, minden apró részletében.

Ültetési naptár: június

Ültetési naptár: június
Egynyári virágaink közül már szinte minden virágba borult, ha elvetettük, illetve kipalántáztuk őket. Azt akarjuk, hogy a körömvirágnak, a nyári aszternek (gerebcsin) vagy a szegfűnek nagyobb virágai legyenek? Egyszerű: csípjük le az oldalvirágokat. Most lendül virágzásnak a nőszirom is, és ha több fajtát és színűt ültetünk, csinos csokrok kerülnek a vázába is. Ne felejtsük el a túlságosan besűrűsödött töveket ősszel szétosztani.

Sziklakertek saját kezűleg

Sziklakertek saját kezűleg
Egy hobbikertész számára a munkaterület kialakítása különösen fontos. Főleg akkor, ha egy olyan szegletet szeretne benne létrehozni, ahol nem azok a feltételek uralkodni, mint a telek többi részén. Ahhoz azonban, hogy megalkothassuk a természet csodás képződményeinek kicsinyítet lenyomatát, nem elég csak a fantáziánkra hagyatkozni, ez komoly tervezést és előkészületeket igényel.  

Tombol a tavasz a budapesti Füvészkertben

Tombol a tavasz a budapesti Füvészkertben
Sok-sok képpel! A nagyváros állandó morajlásában, éles szirénák közvetlen szomszédságában csöppnyi édenkert bújik meg a budapesti háztömbök között, ahol a természet igencsak vidám kedvében jár. Füvészkert, botanikus kert és arborétum. Füvek, virágok, fák páratlan otthona ejti rabul évszázadok óta a látogatókat, akik közül olyan különleges vendégek is megfordultak már itt, mint a Pál utcai fiúk (lásd Molnár Ferenc regénye).

Sziklakerti pozsgások - Sok-sok képpel!

Sziklakerti pozsgások - Sok-sok képpel!
Olyan növényt keres, mely a tűző napon is helytáll? Kevés ideje van kertet ápolni? Mégis látványosat és szépet szeretne? Válasszon sziklakerti pozsgásokat! Ideális talajtakarásra, fantasztikus tűrőképességük van, ezért kevés extra ápolást igényelnek!
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia