szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertünk épített díszei

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 08.


Kertünk alapvető díszei természetesen a virágok. De mellettük is sok olyan dolog van, amivel emelhetjük a hangulatot. Ilyenek például a lugasok, amik enyhet adhatnak a nagy nyári melegekben, vagy éppen egy-egy jól elhelyezett kapu, vagy boltív, ami elsőre fura lehet, de virágokkal kombinálva fantasztikus látvány.

Kertünk épített díszei

Lugas

 

Alapvetően arról van szó, hogy valamilyen támasztékra gyorsan növekvő, árnyékot adó növényt futtatunk. Persze ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni, az is nagyon mutatós lehet, ha látszik a vázszerkezet. Első körben mindenképpen a helyet kell kijelölni. Lehetőleg olyat válasszunk, ahova egy kisebb asztal és egy-két szék is elfér, hogy egy meghitt sarkot tudjunk létrehozni. A lehetőségeink igen széles skálán mozognak, amikor az anyagokat szemléljük.

 

Megépíthetjük terméskőből, vagy téglából is, bár ez a kettő elég munkás, és nem kevés pénzt is felemészt. A megszokottabb a fa verzió, vagy például a vasból készült lugas. Ezekhez, ha nem akarjuk nagyon díszíteni őket, csak megfelelő számú egyenes rúdra van szükség, amit össze kell illeszteni. Azok a darabok, amik a földbe kerülnek, kapjanak biztos alapokat. Mindenképpen érdemes betonba ültetni őket (fa esetében ez természetesen egy vasszerkezetet követel meg, de ahol az oszlopokat vesszük, ott ezt is megtalálhatjuk), mert fontos, hogy erősen tartsanak, a balesetek elkerülése miatt. A felső átvezető szálakat már egy kicsit nehezebb a helyükre tenni, de néhány emberesebb szöggel, vagy hegesztéssel ez sem lehetetlen.

 

Boltívek

 

A kerti sétányokon remekül mutatnak azok a hajlított virágfuttatók, amik alatt az ember keresztül tud sétálni. Ehhez sem kell sok minden, hiszen a legegyszerűbb esetekben a növényből is kialakíthatjuk. Ha azonban az adott virág támasztékot igényel, akkor fából, vasból, kőből is elkészíthető ugyanúgy, mint a lugas esetében. Nem véletlenül mondjuk hozzá a növényeket, mert az ívek igazán akkor mutatnak, ha belesimulnak a kertbe, ezt pedig nehéz elérni akkor, ha magukban állnak. Persze nem lehetetlen, de ebben az esetben nagy hangsúlyt kell fektetni a kinézetükre, és a megfelelő díszítésükre.

 

Kapuk

 

Első hallásra egy kicsit furán hangzik a dolog, hiszen kapuból egy kell: ami a kert végében áll. De ha belegondolunk, olyan csodálatos bejárókat csinálnak, hogy vétek lenne nem kihasználni az adódó lehetőségeket. Ebben az esetben érdemes olyanokat keresni, melyek magukban is elég díszesek. Egy kovácsoltvas, vagy egy gazdagon faragott fa is tökéletes választás. Nagyon jól mutat, ha egy kicsit ódon hatást kölcsönzünk neki, vagyis a kert egy olyan szegletébe állítjuk, ahol egy részét benövik a növények, így olyan hatást kelt, mintha egy elfeledett világ bejárata lenne. Akkor is nagyon szép, ha a tűzfalat dobjuk fel vele. Ebben az esetben akár egy kis festést is alkalmazhatunk, mely a kert folytatását ábrázolja, amihez a kapu azonban eredeti.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!