szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertünk üldözött jótevője: a kövérporcsin

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 16.


Sokan rengeteget bosszankodnak egy bizonyos növény miatt. Ez a kis szépség vöröses szárral, és üde, húsos, zöld levelekkel rendelkezik, és persze egyik legfőbb jellemzője, hogy olyan gyorsan szaporodik el a kertben, hogy az ember csak kapkodja a fejét. De az még csak hagyján, hogy elszaporodik, az igazi gond az, hogy utána egyszerűen lehetetlen kiírtani.

Kertünk üldözött jótevője: a kövérporcsin

Azonban, mint sok más esetben, itt is igaz a mondás, először nézzük meg, mit is akarunk kiírtani, és csak utána essünk neki. Ez a bizonyos növény ugyanis nem más, mint a kövérporcsin, ami csak nálunk egy gaznak titulált gyom. Máshol igazi csemegeként tartják számon, arról már nem is beszélve, hogy gyógyhatása is van.

A kövérporcsin

A porcsinfélék családjába tartozó növény csupasz, és nagyjából 30 centi magasra nő. Ezzel még nem is mondtunk sokat, hiszen nem nagyon van olyan kerttulajdonos, aki még ne találkozott volna vele. Levelei kellemesen kövérek, húsosak, ám nem túl nagyok. Virága 5 sziromból áll, és viszonylag apró. Nem szabad összekeverni a porcsinrózsával, vagy kukacvirággal. Ez a szépség is a család tagja, ám a kövér rokonnal ellentétben ezt a szépséget előszeretettel ültetik a kertekben.

Savanykás finomság

És akkor most következzen a megdöbbentő felfedezés: a kövérporcsin nem csak ehető, de még finom is. kellemesen savanykás íze miatt salátákba is kitűnő, de főzeléket vagy turmixot is készíthetünk belőle. Amellett, hogy finom, a növény bővelkedik az Omega 3 zsírsavakban is. ez azért nagyon fontos, mert ezt az anyagot nehéz magunkhoz venni. A halakban megtalálható ugyan, de ezzel két gond is van: egyrészt a halak igen drágák, mivel nem vagyunk tengerrel rendelkező ország, másrészt sokan nem kedvelik ezekez a fickándozó lényeket.

A kövérporcsin ezzel ellentétben nem csak olcsó - hiszen nincs más dolgunk vele, mint kimenni a kertbe, és sokszor kilószám szedhetjük -, hanem az ízével sem lesz annyi gond. Az Omega 3 mellett bővelkedik C és E vitaminban, valamint béta-karotinban is. hatásai között érdemes megemlíteni, hogy segít elkerülni az érelmeszesedést, serkenti a vérkeringést, antioxidánsnak is kitűnő, illetve immunerősítőként is használatos. Arról már nem is beszélve, hogy jótékonyan befolyásolja a vér cukor és koleszterinszintjét is.

Felhasználás

Nyersen, salátának is fogyaszthatjuk. Ekkor nincs más dolgunk, mint alaposan megmosni a növényt, levágni a gyökerét, és felszeletelni kisebb darabokra. Sok recept csak a leveleket használja, de ennek oka inkább esztétikai, mintsem gasztronómiai, mivel a szára is éppen úgy ehető, mint a levelei. A begyűjtését mindenképpen a virágzás ellőttre időzítsük. Ha szeretnénk, készíthetünk belőle krémlevest is. ebben az esetben finom csont lére lesz szükségünk, amibe belefőztük a hagymát, és az összes ehhez szükséges fűszert. Ezután öntsük turmixgépbe, és adjunk hozzá nyersen 50-60 deka kövérporcsint. Dolgozzuk össze, majd újra forraljuk fel. Kis tejföllel megbolondítva tálalhatjuk. Ha nem akarunk főzőcskézni, akkor egyszerűen tegyük turmixgépbe a kövérporcsint, némi körtével, dolgozzuk össze, öntsük pohárba, és két jégkockával élvezzük savanykás ízvilágát.

Kapcsolódó cikk:

Pipacs, a legszebb köhögéscsillapító giz-gaz
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!