szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts divatos világítást!

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 19.


A benti és a kinti világítás is nagyon fontos, főleg akkor, ha szép, és persze olcsó csillárokkal és lámpaburákkal is tudjuk díszíteni a teret. Ám a lámpák árnyékolói rendszerint nem csak hogy nem olcsóak, hanem a lábunkat is lejárjuk, míg olyat nem találunk, melyet meg tudunk fizetni, és a kinézete is úgy- ahogy elfogadható. A legtöbb esetben sajnos lemondunk az olyan elképzelésekről, mint a rattan, vagy éppen a rizspapír kivitel, mivel ezek nem igen férnek bele a keretbe.

Készíts divatos világítást!

Ha azonban mi magunk is el tudnánk készíteni ezeket, a szépségeket, akkor azzal nem csak pénzt tudnánk spórolni, hanem komoly önbecsülésre is szert tehetnénk, és végre olyan lámpaburánk lehetne, amilyen mindig is szerettünk volna.

 

Rattan gömb

 

Az utóbbi időben igencsak divatosnak számítanak a hatalmas rattan gömbök, de népszerűek a kisebb és a színes változatok is. Ahhoz, hogy nekünk is lehessen egy ilyen darabunk, tetszőleges színű madzagra, étkezési keményítőre, és egy adott nagyságú lufira lesz szükségünk. Ez utóbbit partikellékesnél is be tudjuk szerezni. Az első lépés, hogy a léggömböt felfújjuk akkorára, amekkora búrát szeretnénk.

 

Ezután az étkezési keményítőhöz egy kevés vizet adunk, hogy feloldódjon, és jó alaposan beleáztatjuk a madzagot. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, a lufit egy vékony rétegben le kell olajozni. Így ugyan csúszni fog, de a dolog végén megkönnyíti a dolgunkat, a madzagot kezdjük el össze-vissza rátekerni az alapra. Az eleje az olaj miatt egy kicsit nehéz lesz, de azután a madzag szálai már rögzítik egymást. Ahol a lufi szája van, ott hagyjunk egy nagyobb lukat, hogy az égőt és a foglalatot bele tudjuk tenni a lámpába. Ha megvagyunk, óvatosan akasszuk fel a kész művet, és hagyjuk megszáradni. Azután nincs más dolgunk, mint leengedni a lufit, még egy keveset szárítani, majd beleapplikálni a kelékeket.

 

Rizspapír hangulat

 

A rizspapír lámpák is kifejezetten divatosak lettek az utóbbi időben. Ahhoz hogy nekünk is lehessen egy ilyen keleties és elegáns lámpánk, ahhoz mindenek előtt arra a bizonyos rizspapírra lesz szükségünk. Ezt beszerezhetjük a legtöbb írószer-boltban. Az anyagot ezután tetszés szerint dekorálhatjuk kínai betűkkel, egyszerű szavakkal, vagy akár egy nonfiguratív mintával is, de akkor is szépen mutat, ha magában hagyjuk.

 

A keret elkészítéséhez kelleni fog némi hulladék fa és egy kis kézügyesség. Szögek vagy ragasztó segítségével csináljunk egy téglatestet, aminek csak a hálós szerkezete van meg. Ha a ragasztás megszáradt, akkor tűzőgéppel, esetleg újfent a ragaccsal rögzítsük a rizspapírt az oldalához, és már készen is van a búra. Ha nem rajongunk a papíros megoldásért, akkor a keretet fessük le feketére, és feszítsünk rá csipkét, vagy fessük vidám színre, és feszítsünk rá valami kellemes, áttetsző anyagot.

 

A lámpaburák elkészítése igazán nem nagy ördöngösség, de arra azért érdemes odafigyelni, hogy a villanykörték nem csak fényt, hanem hőt is termelnek, ezért ha valami túl közel van hozzájuk, az akár meg is gyulladhat.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!