szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts ékszert és ezt szerezd be hozzá!

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 11.


Ékszert készíteni nem csak jó szórakozás, hanem ma már divat is, hiszen így nem csak egyedi darabokat alkothatunk, de a DIY (do it yourself – csináld magad) őrületnek köszönhetően még irigykedni is fognak ránk. Lássuk, milyen alapkellékekkel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy elkezdjük, folytassuk, vagy akár profi szintre emeljük a saját készítésű ékszereinket.

Készíts ékszert és ezt szerezd be hozzá!

Fogók

A kezdeti szárnypróbálgatásokhoz tökéletesen elegendő, ha az otthon fellelhető fogókkal próbálkozunk (már ha vannak). Ezekkel egy – egy könnyű láncot, vagy karkötőt tökéletesen meg lehet csinálni, nem kell ezért külön kiadásokba verni magunkat. Ha azonban már nem az első ékszerünket készítjük, és finomabb anyagokkal, kisebb mozdulatokkal és pontosabb illesztésekkel szeretnénk dolgozni. Akkor mindenképpen érdemes beszerezni direkt erre a célra agy külön fogókészletet. Természetesen ezeket megvehetjük a hobbyboltokban, és a kellékes üzletekben is. lényegében nem sokban különböznek a nagyobb társaiktól, csak kisebbek, illetve a nyitásuk egyszerűbb. Olyan elven működnek, mint a metszőolló: ahhoz hogy fogni tudjunk velük, össze kell nyomni őket, de ha elengedjük, magától szétnyílik az eszköz. Ezt a nagyobb testvéreik csak ritkán teszik lehetővé. De ezáltal lényegesen gyorsabban tudunk majd haladni.

Mindenképpen érdemes beszerezni egy kombinált fogót, egy hengeres végűt, egy laposfogót és egy csípőfogót, illetve ezek kombinációját. A legtöbb esetben a boltok készleteket is kínálnak, így egyszerűen azokat is választhatjuk.

Gyöngyök, tollak, drótok

A kezdő ékszerkészítők legkedvesebb alapanyaga a gyöngy. Könnyen kezelhető, és valóban nagyon sok módon lehet felfűzni, vagy akár ragasztani, éppen ezért ez egy fontos alapanyag. Akik azonban már egy kicsit gyakorlottabbak, azok nehezebben kezelhető anyagokkal is dolgozhatnak. A tollak (az üzletekben vásárolható, de csak szintetikus formában) divatosak, de a velük való munka már gyakorlatot igényel. A drótokkal pedig mi magunk alkothatunk olyan díszítő elemeket, amiket csak szeretnénk. Ebben az esetben azonban már nagy gyakorlatra, és egy kis mérnöki szemléletmódra is szükségünk lehet, hogy a díszeket megfelelően hajlítsuk, és illesszük a kompozícióhoz.

Ékszert készíteni szinte mindenből lehet, kezdve a száraz tésztától, a papíron és a fán keresztül egészen az alkatrészekig és csavarokig. Ez pedig azt jelenti, hogy ha elkap minket az ihlet, de nincs otthon gyöngy, toll, vagy más, vásárolt alapanyag, akkor egy kis felfedező körúttal igazi kincsekre lelhetünk a fiókokban, a garázsban, a spájzban, vagy éppen a gyerekek már nem használt játékai között.

Kapcsok, alapok

Hiába a gyakorlat, a kapcsokat és alapokat akkor is érdemes használni. Nem mintha nem lehetne őket házilag is elkészíteni, hiszen nagyon sok variációjuk létezik. Ennek ellenére könnyebb, és sokkal gyorsabb is, ha az előre legyártott megoldásokkal dolgozunk. Az áruk igazán nem magas, és összeszedettebb, profibb kinézetet adnak még a kissé esetlenebbül sikerült daraboknak is.

Az alapoknak megvan az az előnye is, hogy olyan ékszereket is könnyen el tudunk készíteni, amikről előtte lemondtunk volna, éppen bonyolultságuk miatt. Ezek között előkelő helyen szerepelnek a gyűrűk, hiszen így nincs más dolgunk, mint a valódi dísz részt kiválasztani, és ragasztóval, dróttal, vagy más megoldással rögzíteni. Ugyancsak a mi dolgunkat könnyíti meg nagyban, ha előre legyártott szemes lánccal dolgozunk, és nem mi próbáljuk az apró részeket összekapcsolva megalkotni az elképzelt nyakéket.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!