szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts élhető és komfortos kertet!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 07.


Mi a siker titka? Vegyük figyelembe saját kertünk adottságait. Mit ültethetünk a kerti sütő környékére és mely növény szereti a kerti tó közelségét? Néhány tanács, amivel varázslatos kertünk lehet!

Készíts élhető és komfortos kertet!

Vízi elemek környéke


Egy szépen megépített tó az egész kert díszévé válik, azon túl egy olyan egyedi mikroklímát teremt, ami még tágabb szabadságot nyújt a növényválasztás terén.


A tó vagy medence környékére olyan tóparti növényanyagot ültessünk, amely habitusával azt a hatást kelti a szemlélőben, hogy ott egy, a valóságnál nagyobb kiterjedésű vízfelület található. Vízpartimitátor növények a különböző díszfüvek, tóparti vagy mocsári növények, bambuszok, melyek levele sásszerű vagy csillámló és tömött.

 

Napos helyen sok évelővel jelezhetjük a vízpartot: a szibériai nőszirom, a sárgaliliom, a japánfű, a szappanfű és a fáklyaliliom ajánlott. Árnyékba a kaukázusi nefelejcset, az árnyliliomot és a bőrlevelet javasoljuk. A természetben ezek a növények időszakos vízborítást kapnak, melyet kertünkben a megfelelően programozott automata öntözőrendszer helyettesít.

 

A tűzrakó hely és a kerti sütő környéke


A kerti grill helyszínéhez nagyon jól társítható fajok a fűszer, valamint a gyógynövények, melyek illataik és felhasználhatóságuk miatt egyértelműen e funkció közelében érdemes, hogy helyet kapjanak. Ezek a növények azonban szinte kivétel nélkül mind fényigényesek, tehát tervezéskor erre is legyünk tekintettel.

 

A virágzó kiültetések – Egynyári ágyások és évelő dísznövények


Mindkét csoportról kijelenthető, hogy elsődleges díszítő értékük a szín. Mivel a terek, térkapcsolatok megformálásában nem vesznek olyan aktívan rész, mint a fák és a cserjék, ebből következően a termesztők is arra törekednek, hogy minél színpompásabb és dúsabban virágzó egyedeket nemesítsenek ki.

 

Az egynyári kiültetésénél szem előtt kell tartani, hogy lehetőleg az összes ugyanolyan fajtába tartozó növény egyszerre virágozzon. Mivel ezt nehéz elérni, ezért a gyakorlatban olyan növényeket is használunk – főleg szegélyek kiemelésére -, amelyek leveleikkel díszítenek.

 

Az egynyári növényekkel ellentétben az évelő fajok virágzási ideje jóval rövidebb, így az év nagy részében a növény levelei látszanak, amelyek kevés kivételtől eltekintve esztétikai értéket nem hordoznak. Emiatt elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy olyan csoportokba ültessünk évelőket, melyek közel helyezkednek el más hangsúlyos művi vagy természetes elemekhez. Az évelők színe kevésbé harsány, általában a pasztell árnyalatokat hordozza. A növényválasztásnál ügyelni kell arra, hogy lehetőleg olyan fajtákat válogassunk össze, melyek számára biztosíthatóak a megfelelő életkörülmények, illetve az ápolásukhoz szükséges tárgyi és szellemi feltételek.


Nem érdemes túl sok funkcionális elemet egy helyre zsúfolni, mert egyik sem lesz alkalmas a maradéktalan kihasználásra, a túlzsúfoltság a kert egyensúlyát is veszélyeztetheti.
Vannak olyan technika sajátossággal épített létesítmények a kertben, például medence, tó, öntözőrendszer, melyek felügyelete időnként szakember kíván. Ezeknek a nagy értékű berendezéseknek a karbantartása elhanyagolható költség ahhoz a kárhoz képest, mely elhanyagolásából származhat.

 

A tervezés és kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítunk a beépített anyagok minőségére, valamint arra, hogy beépítés módja mindenben megfeleljen a szakmai előírásoknak. A megfelelő anyagok kiválasztását ma már szabványok és minőségi tanúsítványok, minősítések garantálják.


Felhasználási-biztonsági szempontból a legfontosabb terület a gyermekek védelme, így a játszóeszközök megbízhatósága és a kicsiket körbevevő környezet ütközés és horzsolásvédelem. A játszótéri elemek választásánál csak az uniós szabvány szerint készített játék ajánlatos. Csúszda, bástya, hinta és egyéb magas létesítmények köré minimálisan két méter szélességben ütéscsillapító burkolatot rakjunk.


Kertépítészeti kivitelezés során a következő munkafázisokat érdemes papírra vetni:

- kerti világítás vezetékelés és kötegelési csomópontjai
- automata öntözőrendszer különböző méretű csöveinek nyomvonala
- nagyon könnyen törő és komoly javítási munkát igénylő PVC csatornacsövek fektetési iránya
- kerti tavak fóliaterítése

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!