szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts fűszerkertet erkély nélküli lakásban!

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 12.


Fűszernövényeket, vagyis fűszerkertet tartani nagyon is jó dolog. Azon túl, hogy az ember mindig friss hozzávalókkal ténykedhet a konyhában ráadásul nagyon kellemes illatú szépségekkel gyarapodik. De mi a helyzet akkor, ha nincs kertünk, és a lakásunk is olyan, hogy az erkély fogalma kimerül a francia megoldásban, ami ugye arra sem alkalmas, hogy kilépjünk, nem hogy kiskertet alakítsunk ki rajta.

Készíts fűszerkertet erkély nélküli lakásban!

Cserepes

 

Ebben az esetben azzal kell dolgoznunk, amink van. Az ilyen lakásokban erkély helyett ablakok vannak, tehát ezeket vagyunk kénytelenek használni a fűszerkertünkhöz. Ezeknek a kis növényeknek elég sok fényre van szükségük, tehát mindenképpen érdemes az ablak közelébe tenni őket. A legegyszerűbb, ha a boltban megvásároljuk a növényeket, majd a cserepeket egyenként elhelyezzük az ablaknál. Ahhoz, hogy a fűszereink életben is maradjanak, nem árt, ha átültetjük őket. A boltban ugyanis a lehető legkisebb cserépben tárolják őket – helytakarékossági szempontból – és persze tápozzák is, így amikor hazavisszük, akkor még gyönyörű. Sajnos azonban, ha nem kerül jó minőségű termőföldbe, és egy nagyobb cserépbe, akkor a legtöbb esetben 2 – 3 nap alatt el is pusztul. Az átültetett növények elrendezése már ránk van bízva, annak csak a fantáziánk szabhat határt.

 

Zsebes

 

Biztosan sokan láttak már úgynevezett zsebes cserepet. Ennek funkciója az, hogy egyetlen tartóban több növény is kényelmesen megfér anélkül, hogy egymást zavarnák. Ezt a megoldás a legtöbbször az eper esetében szokták alkalmazni, de ez persze nem kötelező. A kis konyhai fűszerkert létrehozásának is ideális eszköze lehet, hiszen a zsebeknek hála egyetlen cserép foglalja csak a helyet. Igaz, az nem kicsi, de ettől még könnyebben találunk neki helyet, mintha 7 – 8 darabot kellene eltenni. Az alján lévő luk miatt ezt is állítsuk tálcába, de ezután már csak locsolni és szeretni kell a növényeket, és szüretelhetjük a finom fűszereket.

 

Ládás

 

A leginkább helytakarékos megoldáshoz egy kicsit barkácsolni kell. Készítsünk egy akkora keretet, ami az alakunkba éppen belefér, és ha kinyitjuk azt, akkor gond nélkül ki lehet hajtani. Ebbe a keretbe rögzítsünk 3 virágládát. Ezt úgy tehetjük meg a legjobban. Ha 3 rudat erősítünk fel, és a ládákat erre kötjük fel. A keretet erősítsük az ablak alsó részéhez, méghozzá zsanérokkal, hogy mozgatható legyen. A tetejét könnyen kiakasztható riglivel is a helyén tarthatjuk. Minkét felső részén a keretnek erősítsünk fel egy – egy láncot, ami akkora, hogy ha a keretet kihajtjuk, akkor vízszintben tartja. Ezeket természetesen szintén az ablakhoz kell rögzíteni. Ha mindez megvan, akkor télen egy emeletes kertecskénk lesz, amit a jó időben kinyitott ablaknál kilógathatunk, mintegy meghosszabbítva a szobát. Így a keret még az eső is éri, és a fény is akadálytalanul árad a szobába a nyitott ablakon át magával sodorva a fűszerek illatát.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia