szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts hekkelt bútorkokkal tökéletes lakást!

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 23.


Az ember a bútorokkal kapcsolatban ritkán hallja azt a kifejezést, hogy hekkelt. Pedig itt is létezik, csupán egy egészen kicsit mást jelent. Míg egy számítógépes program esetében ez a szó azt fedi, hogy a programot feltörik és belenyúlnak, addig a bútorok esetében a törés elmarad, de itt is változtatnak egy-két dolgon.

Készíts hekkelt bútorkokkal tökéletes lakást!

Mi az értelme?

Manapság az embereknek két választása van: vagy mélyen a zsebükbe nyúlnak, és horror összegeket fizetnek ki egy egyedi bútorért, vagy beállnak a sorba, és megelégszenek azokkal a tömegcikkekkel, amik szinte minden háztartásban megtalálhatóak. De az emberek szeretnek egy kicsit különbözni másoktól, így ha egy mód van rá, akkor mégis változtatnak egy picit a vásárolt darabokon. Ez a legtöbb esetben egy pléd ráterítésében ki is merül, de vannak olyanok is, akik ennél bátrabbak, így egy teljesen hétköznapi darabból elképesztően ügyes, kreatív és egyedi bútort alkotnak.

Mit lehet hekkelni?

Hekkelésben nincs határ, már ami a bútorokat illeti. Nem nagyon van olyan darab, amin ne lehetne változtatni, legfeljebb nem nagyon érdemes. Ha belebotlunk a padláson a nagyi antik asztalkájába, és a mi ízlésünktől nagyon messze áll, akkor előbb azért értékeltessük fel. Jó dolog az átalakítás, de egy nagyon drága bútort felesleges ilyesmire „feláldozni”, hiszen az értéke éppen a kialakításában rejlik. Ha azonban a nagyi asztalkáját eladjuk, abból vehetünk olyan bútort, ami olcsó, így könnyen is alakítható, és egy kis plusz pénz is a zsebünkben mard. Az alapvetően alacsony árú darabokat könnyebben is lehet hekkelni, hiszen a megoldásaik nem bonyolultak, illetve nincsenek nagyon mélyen kezelve, nem okoz gondot a teljes átalakítás.

Mi kell hozzá?

Első körben mindenképpen kell egy olyan bútor, amit hekkelni akarunk. Ezután azt kell eldönteni, hogy mit is szeretnénk megváltoztatni rajta. Amennyiben a funkciót megtartjuk, csak egyediséget szeretnénk vinni bele akkor rendszerint némi csiszolópapír és festék vagy tapéta lesz az eszköztárunk. Ha valamivel nagyobb átalakításokat akarunk eszközölni, akkor a felszerelés is bonyolultabb lesz. Hogy mik ezek?

Az átfestésről már esett szó, de kár lenne itt megállni. Hiszen egy egyszerű formatervű darabot könnyen lehet kárpitozni is, ami bizony nagyon sokat hozzátehet a külcsínhez. Mindenképpen kelleni fog egy nekünk tetsző anyagdarab, némi vékony szivacs az aládolgozáshoz, és apró szegek, vagy kárpitos kapocsbelövő.

Szerkezeti átalakításokhoz ennél is bonyolultabb eszköztárat kell használnunk: szükségünk lehet üvegre, fára, betonra, kavicsra, és persze az sem árt, ha ezekkel bánni is tudunk valamennyire. Ha szerkezetileg akarunk átalakítani egy bútort (például egy bárszékből csempézett virágtartót akarunk készíteni) ahhoz nem árt előre tervezni is egy kicsit. Összeszedni az alapanyagokat, a szerszámokat, és csak akkor nekiállni, ha a kudarcok sem törnek le minket, mert azok is lesznek főleg a ténykedésünk elején.

Újraértelmezés

Ennél a résznél már ne kell plusz szerszámokkal számolni, csupán némi képzelőerőt kell még mozgósítanunk. Ha ezt is meg tudjuk tenni, akkor egy ágyrácsból készülhet asztal, egy kivénhedt képkeretből vertikális kert, vagy egy régi komódból gyerekkonyha.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!