szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts kavicsból mozaikot!

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 05.


Ami egykor a nagy parkok kiváltsága volt, kisebb méretben, a saját kertünkben is megvalósítható.
Az ember több ezer éve kezdte el használni a kavicsot burkolás céljára. A világ minden olyan részén, ahol folyópart vagy tenger van, ott találunk mosott kavicsot is. 

Készíts kavicsból mozaikot!

Kezdetben a robusztus és stabil felület praktikussága révén vált népszerűvé, azonban hamarosan művészeket is alkalmaztak teljes képek összerakására.

Az ókori görögök például szívesen ábrázoltak vadászjeleneteket, de itáliai reneszánsz kertekben, Spanyolországban, Kínában is találunk részben vagy egészben fennmaradt példányokat. Maguk a kövek túlélik a századokat, a víz hosszanti csiszoló hatásával szemben. Ha pedig a lerakott burkolat kellőképpen stabil, akkor a napjainkban készült mozaikokban generációkon keresztül sok évig gyönyörködhetünk benne.

Nyaralásunk alkalmával, a víz közelében gyűjthetünk különböző formájú, színű köveket, kavicsokat. A kavicsokat a természet formálta és csiszolta olyan szépre, mint amilyen. A tenger hullámai, a zúgó folyók magukkal görgették az éles szélű kőtörmeléket, míg végül simává formálódva a víz kisodorta a tenger, folyópart szélére.

Sokféleségének köszönhetően a mosott kavics ideális anyag művészi mozaikok készítéséhez. A különböző méretek, színárnyalatok és formák kiváló alapot képeznek a kreatív mintákhoz, képekhez. A magabiztosabbak az összegyűjtött, vagy a megvásárolt kövekből helyben alakítják ki spontán a mintát. De profiknál is előfordul, hogy először sablont használnak vagy homokfelületen kipróbálják.

Első próbálkozásra legjobb egy kicsi felülettel vagy kisebb mintával kezdeni, és a mozaikot száraz homokcement keveréken kirakni, ami csak azután köt meg, miután vízzel érintkezett. Így van idő a javítgatásra. Ha a mozaik elkészült, a köveket deszkalappal megnyomva egy szintbe hozzuk. Szükség esetén még seperhetünk töltőanyagot a kövek közé, amíg minden kavics kb. 5 mm-re emelkedik ki az alaprétegből. Ezután a felületre óvatosan többször vizet permetezzünk. A következő két hétben a mozaikot ponyvával letakarva védjük a nagyobb esőtől és a naptól. Ennyi idő kell, hogy kellőképpen megkössön.

Tippek!

Lépőkövekhez leginkább a barkácsboltba vásárolt esztrich beton alkalmas. Keverjük el vízzel, öntsük egy enyhén hajlékony formába, kb. 5 cm vastag rétegben, és simítsuk el.

A minta készülhet spontán módon, vagy előtte kirakjuk homokon, egy ládában. A köveket élükre állítva nyomjuk mélyen a betonba, hogy szilárdan álljanak. Ha nincsen jól besüllyesztve, később kilazulhatnak.

Amíg szárad, ne süsse a tűző nap, erre figyeljünk oda. Várjunk legalább 24 órát, mielőtt a lépőkövet kivesszük a formából. A kövekről a vékony cementbevonatot kefével dörzsöljük le, vagy mossuk le. A beton kb. 2 hét múlva keményedik meg rendesen.

Két anyag, ami szépen kombinálható. Az élénk színű, fagyálló kerámiacserepek csinos kontrasztot alkotnak a gömbölyű kavicsok földszínű árnyalataival.

A hézagok vagy a maradék felület kitöltésére is remek a mozaik, mivel bármilyen formára alakítható. A burkolókőből készült stabil szegély biztosítja, hogy a kavicsok ne mozduljanak el.

Kapcsolódó cikk: Így védekezz a csigák ellen!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!