szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts madáretetőt! Nem csak téli kiváltság

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 07.


Szerencsére igen sokat készítenek madáretetőt, amit a tavasz beköszöntével is  a kertben vagy az erkélyen hagynak. Így garantált az egész évben zengő madárcsicsergés! Nézzünk pár különleges tárgyat, amiből könnyűszerrel madáretető készülhet. A csészére ugye nem is gondoltál?

Készíts madáretetőt! Nem csak téli kiváltság
Kép: lifeonthebalcony.com

Sok esetben azonban nem éppen olcsó szerkezetekről van szó, amit csak nagy száj húzogatva engedünk meg magunknak, de megvesszük, hiszen a madaraknak enni kell. Pedig mi magunk is igazán mutatós, olcsó, és nagyon tartós etetőket készíthetünk, amihez csak némi időre, és természetesen madáreleségre lesz szükségünk.

Zsírral

A zsír egy olyan összetevője lehet a madáreleségnek, ami nagyon jó hatással van a kis szárnyasokra, hiszen a súlyukat, ezáltal a túlélésük lehetőségét is növeli. Ráadásul megvan az a nagyon jó tulajdonsága, hogy a hidegben egyben marad, vagyis könnyedén formára alakíthatjuk. A legkönnyebb madáretető elkészítéséhez nem is kell más, csak sütőforma, eleség és zsír. Kissé olvasszuk meg a kötőanyagot, töltsük meg a sütőformát magokkal, öntsük rá a zsírt, és tegyük ki a szabadba száradni. Amikor megkötött, egy cérnát fűzzünk át rajta, és már akaszthatjuk is ki.

Ha szeretnénk, hogy egy kicsit jobb legyen a tartása, akkor készítsünk egy alapot hajlított drótból. Formázzunk meg egy kört, amire a zsírral összekevert magokat nyomkodjuk, majd szárítsuk, kössünk rá szalagot, és akasszuk a fára. Egy másik variáció, amikor a kiürült WC papír gurigát kenjük be zsírral, majd beleforgatjuk a magokba, és ezt akasztjuk ki a madarak számára.

Csészével, kerettel, cseréppel

Aki ennél tartósabb etetőt szeretne készíteni, az nézzen körül egy kicsit a lakásban. Ha talál olyan csészét, amihez van kistányér is, és már nem akarja használni, akkor tökéletes madáretető alapanyagra lelet. Pillanatragasztóval rögzítsük a csészét a tányérhoz, akár állítva, akár fektetve, ahogyan jobban tetszik. Ha leszúrt etetőt szeretnénk, akkor a tányér alját ragasszuk egy karóhoz, ha lógatni akarjuk, akkor egy fúróval óvatosan fúrjuk meg három szemben lévő ponton a tányért, hogy azokon madzagot lehessen átfűzni (ragasztani is lehet, de ebben az esetben megvan a veszélye, hogy egy nagyobb madár, vagy több kisebb súlya egy idő után kikezdi a rögzítést).

Ha nincs csészénk, de találunk egy képkeretet és egy cserepet, akkor is alkothatunk. Egyszerűen rögzítsük a keretbe a cserepet, és már készen is vagyunk. A cserépbe mehet az eleség, és a kerettel ki is lehet akasztani a fára.

Abban az esetben, ha olyan etetőt szeretnénk, ami akkor is használható, ha éppen esik, akkor válasszunk egy nagyobb cserepet. Ehhez kelleni fog egy akkora fa lap, ami minden oldalon túllóg a cserépen. A lapot fúrjuk meg a négy sarkánál, a cserepet pedig az oldalára döntve ragasszuk a laphoz. A lukakon fűzzünk át madzagot, a cserepet pedig töltsük meg eleséggel, és akasszuk ki a teraszra, vagy a kertbe a kész etetőt.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!