szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts télen is használható teraszt!

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 26.


Ahhoz, hogy a terasz vagy az erkély használható lehessen télen is, nem kell más, csak egy kis meleg. Hiszen nagyon is kellemes a hófedte tájat nézni a teraszról, egy bögre forró csokival a kezünkben, de csak akkor, ha közben nem fagy le az orrunk és a lábunk.

Készíts télen is használható teraszt!

Erre több megoldás is kínálkozik, persze különböző árfekvésekben. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy tökéletesen és maradéktalanul tudjuk kihasználni a tereket, de azért a téli időszakban is belefér, hogy 10-15 percet ücsörögjünk a teraszon, egy takaróval, és valami melegítő lehetőséggel.

Hőgomba

Valószínűleg mindenki látott már ilyen készüléket. Ez az a különös alakú tárgy, ami a kerthelyiségekben, a kávézók és az éttermek teraszain lehetővé teszi azt, hogy akár késő ősszel, vagy télen is le tudjunk ülni a külső részekre. Igaz, nem tökéletes a rendszer, hiszen csak a hőgomba közvetlen közelében élvezhető a kellemes meleg, és azért egy takaró is elfér rajtunk, de jobb, mintha nem lenne semmi. Ráadásul az ára is elfogadhatóbb kategóriába esik, mint a legtöbb ilyen megoldás. Elegáns és könnyen mozgatható is. Tulajdonképpen a hatás elérhető egy egyszerű Siesta gázkályhával is, de nem egészen ugyanaz a kettő. A gomba ugyanis irányítottan ránk ontja a melegét, és többen is alá, köré gyűlhetünk, míg a kályha esetében csak azt melegíti, aki közvetlenül előtte ül. Ez elv ellenben ugyanaz: gázpalack, és egy gyufa kell a működtetéséhez.

Kandalló

Egyre többször találkozhatunk egy érdekes megoldással: kandalló kerül a teraszra. Ez egyrészt nagyon impozáns megoldás, hiszen a kőből épített tárgy térelválasztónak sem utolsó. Másrészt, mivel tüzet lehet benne rakni, így a téli ücsörgéseket is kellemessé teheti. Sokkal elegánsabb, mint a hőgomba, és az üzemeltetése is hangulatos, ráadásul sokszor olcsóbb is. Ellenben a kivitelezése klasszisokkal drágább, bár az idő, amíg élvezhetjük a jelenlétét hosszabb, mint a gomba esetében. Hátránya ennek is az, hogy a hőt nehéz irányítani, így a közvetlen közelében csak két – három ember fér el, a kandalló nagyságától függően.

Télikert

Ha a legtökéletesebb megoldást keressük, akkor bizony a pénztárcánkba kell nyúlni. Ehhez ugyanis le kell fedni a teraszt. Ezt azonban lehetőleg úgy kell megtenni, hogy nyáron ne legyenek zavaróak a falak. Az olcsóbb megoldás, ha fóliában gondolkodunk, akárcsak a téliesített éttermi teraszoknál. Ez nem a legszebb, de hát nem is kívülről fogjuk szemlélni a dolgot. Sokkal elegánsabb, ám drágább és kivitelezni is nehezebb, ha a mozgatható, levehető falakat üvegből készíttetjük el. Ezzel gyakorlatilag egy télikertet hozunk létre, amiben a virágok is örömmel telelnek majd. Ha azonban a hűvös terasz helyett azt szeretnénk, hogy mi is ücsöröghessünk itt, és élvezhessük a teret, akkor valamilyen fűtéssel is el kell látnunk. Ez lehet egyszerűen egy – két radiátor is, a lényeg, hogy lekapcsolhatóak legyenek, hiszen nem feltétlenül akarunk folyamatosan fűteni ezen a területen, például akkor, amikor már csak esténként kellemes a melegített lakás, napközben, a teraszon ücsörgéshez már nincsen szükség plusz hőre.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!