szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts virágládát!

Topor Erika, 2012. ápr. 19.


Kis kertünk ékességeként saját magunk is készíthetünk olyan virágládákat, dézsákat, melyek időtállóak, könnyen javíthatóak, és minden méretben, és formában elkészíthetőek. Praktikusságukat az is fémjelzi, hogy saját gyártmányként magunk szabjuk meg összes méretét, anyagát.

Készíts virágládát!

Ebben a kis útmutatóban szeretnék pár olyan tippet adni, és elkészítési útmutatót mellékelni, aminek segítségével bárki könnyedén elkészítheti saját egyedi balkonládáját.

 

Első lépésként találjuk ki a helyét. Ez azért fontos, mert az adott helyhez tudjuk méretezni.
Az én esetemben egy házfal tövébe készítettem el a dézsát. A ház egy alacsony talapzaton áll, ezért ez a paraméter a magasságot befolyásolja. Szélességét, a házat körülvevő betonszegély adja. Hossza saját igényhez igazodott.

 

Második lépésként készítsünk egy térbeli rajzot, hogy lássuk, mire lehet szükségünk, így könnyen összeírhatjuk, miből mennyi elem kell. (Elemeknek azokat a lapokat hívjuk, melyből majd összeszereljük a dézsánkat).
Méretezéseknél figyelembe kell venni az illesztések okozta méretbeli változásokat! Ne felejtsük el, mert esetleg pár cm-t kilóg, vagy el sem fér majd eredeti helyén.

 

Következő lépésként a faanyagokat nézzük meg, miből szeretnénk dolgozni.


Pár olyan bútoralapanyag, melyből kültérre nem szabad ládát alkotnunk:
- rétegeltlemez,
- OSB-lemez
- Farostlemez
- Forgácslap (MDF-lap)

 

Ennek oka, hogy szabadtérben, vagy magas páratartalmú helységekben (pl üvegházak, télikertek) hamar megpuhulnak és ragasztásuk mentén szétnyílnak, eltörnek!

 

Én keményfából, fenyőből készítettem el a saját kis dézsáimat. A legcélszerűbb jó állapotban lévő, de hulladék faanyagból elkészíteni. Jól kiszáradt fát használjunk, mert ha összeszerelés után szárad ki a fa, akkor esetleg szétreped a lap közepénél!

 

Faanyag választásánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre. Kézifűrészek, kézigyaluk és csiszolók használatakor nem célszerű nagyon kemény anyagot választani, mert nehéz lesz megmunkálni.
Én végig gépekkel dolgoztam, így nem okozott gondot a keményfából való munka.

 

Ha kiválasztottuk a megfelelő faanyagot, akkor még vágás előtt célszerű felrajzolni minden elemet a faanyagra ceruzával, hogy tudjunk gazdálkodni a rendelkezésre álló anyagból. (Tipp: először a legnagyobb egybefüggő elemeket rajzoljuk fel, hogy az oldalfalak látható felületein ne legyen illesztés!)

Ha ezzel megvagyunk, akkor hozzáláthatunk a szabáshoz. Célszerű dekopírfűrésszel vágni a lapokat, könnyű és gyors munkát eredményez!

Ha nem sikerült teljesen egyenesre vágni, akkor gyaluval ki lehet egyenesíteni az éleket. Ez szintén egy fontos lépés, hogy minden oldalfal pontosan illeszkedjen. Ez az időtállóságban jelentős!

Most, hogy minden elemet kivágtunk, csiszolgassuk meg az éleket, a fa felületeit, hogy minél szebb és simább felületeket kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, kezdhetjük az összeszerelést.

 

Minél nagyobb térfogatú dézsát szeretnénk elkészíteni, annál jobban figyelni kell a stabilitásra. Ha már a 40-50 cm-t eléri a leghosszabb oldala, érdemes merevítéseket használni. Négyzet alaprajzú „oszlopokat” szereljünk belülre az illesztésre, ezzel növelve a deformálhatatlanságot.

Az oldalakat összeragasztjuk faragasztóval, és meg is csavarozzuk. (facsavarral!) (A facsavarok vége hegyes, a fémcsavaroké többnyire tompa.)

 

Ha elkészültünk az összeszereléssel, akkor egy újabb praktikus lépés következik.
Virágládánknak vízállónak is kell lenni, hogy a locsoláson kívül bírja az esőt, párát is.
Kenjük le lenolajkencével, és ezzel megvédhetjük hosszútávra a nedvességtől. Ettől egy kicsit sárgásabb árnyalatot fog kapni a fa. Festhetjük is, de lenolajjal akkor is kenjük le!

 

A doboz falát béleljük ki nylonnal. Ebbe kerül majd bele a föld. Ne felejtsük el pár helyen kilyukasztani, hogy a felesleges víz elfollyon.

Ha mindennel elkészültünk, akkor már kerülhet is bele a friss termőföld, és a rengeteg növény!

Jó munkát kívánok hozzá!
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!