szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készítsd el saját currydet!

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 26.


A fűszerek világában könnyen el lehet tévedni, és nincs egyszerű dolgunk a curry meghatározásával sem. Hiszen a curry néven futó fűszerkeveréket számtalan változatban használják a Karib-tengertől a Csendes-óceán szigetvilágáig. Abban mindenki egyetért, hogy jóval ősibb eredetű, mint azt eddig sejtettük.

Készítsd el saját currydet!

Kereskedelmi forgalomba kerülnek különböző összeállítású olyan fűszerkeverékek, melyek az egyes ételféleségekhez, hús és kolbászáruk előállításához, halkészítményekhez és savanyúságok elkészítéséhez a fűszereket megfelelő arányban tartalmazzák. Az ilyen fűszerkeverékek összehangolják a különböző fűszerek egyedi sajátosságait, megkönnyítik a jellegzetes ízek létrehozását.

 

A gyorsfogyasztásra szánt húsárukhoz apróra, míg a tartósabb árukhoz durvábbra őrölt fűszereket használunk. A fűszereket felhasználás előtt ajánlatos megdarálni és ízesítésig zárt edényben tartani. Ilyen fűszerkeveréket magunk is készíthetünk, jól összekeverjük és pontosan záródó, lehetőleg üvegdugós edényben tároljuk. Amennyiben az őrlemények nagyobb darabokat, szárakat tartalmaznak, úgy azokat kiszedjük, vagy a keveréket átszitáljuk. Csak a saját magunk által készítendő keverékek mutatják meg igazán, ki a fűszerezés mestere. A vaníliaszósznak aromát adni vagy snidlinget szórni a rántottára, még a fűszerezésben járatlan háziasszonynak sem okoz gondot. Nehezebb azonban, ha fél tucat fűszert, fűszernövényt kell egy íz-kompozícióban egyesíteni, úgy, hogy egyetlen egy fűszer sem okozzon feltűnő, kiugró ízt.


A gyakran igen kalandos út után hozzánk került fűszerkeverék-receptek már a régi fűszerirodalomban is megtalálhatók, 1555-ben már különböző fűszerporokat tesznek említést. Régen valóságos vagyonba került egy család ellátása különböző egzotikus fűszerekkel, fűszerkeverékekkel. Ma már azonban minden fűszer elérhető áron kapható. Fűszerkeverékek készítésére általában nincsenek szabályos receptek, mivel mindenki ízlése szerint készíti. Itt az egyéni ízlés legyen az irányadó.

 

Chili-por:
 

Mexikóból eredő, ősrégi, erős (csípős) fűszerkeverék, amelynek fő alapanyaga a cayenni bors. A hagyományok alapján feltételezik, hogy már az aztékok is használtak ilyen fűszerkeveréket. A későbbi felfedezések során a XIX. században angol telepeseknek sikerült – a régi mondák alapján – Mexikóban és Észak-Amerikában újra előállítani ezt a fűszerkeveréket, amely azután világhíressé vált az ízletesen fűszerezett sültek nyomán.

 

A chili-por a cayenni borson kívül – amely cseresznyepaprikával pótolható – általában vörös és fokhagyma, kömény, szerecsendió, fehérbors, szurokfű stb. porok keverékét tartalmazza. A keverék érdekes, különlegesen csípős, fűszeres ízt ad a hús, zöldség, paradicsom, lencse, gulyás stb. leveseknek, egyes főzelékeknek és az összes sülteknek. Kiválóan alkalmas tojások és sajtos ételek, pikáns saláták elkészítéséhez és a különösen erős ételekhez, mártásokhoz.


A keverék rendkívüli erőssége miatt kezdetben csak kevés adagokkal próbálkozzunk. Aki a keveréket maga készíti, és kevésbé erőset akar előállítani, annak az erős-paprika arányát kell csökkenteni.

 

Curry-por


Nagyon régi, Európa sok országában, de az USA-ban is közkedvelt, híres fűszerkeverék. Indiából indult el világhódító útjára, ahol minden háznak megvan az ősi, tradicionális receptje, amire a háziasszony büszke, és összetételét titokban tartja. Neve az indiai „Kari”- szósz szóból ered, amelyből az angol gyarmatosítók csinálták a Curry-t és terjesztették el Európában.

 

A keveréket enyhe, erős és amerikai módra édeskésen állíthatjuk elő. A kívánt íz és erősségi foknak megfelelően 10-30 féle fűszert tartalmazhat. Fő alapanyaga a sajátságos aromájú sárga kurkumagyökér, amely egy trópusi növény része és színező hatása miatt „indiai sáfránynak” is nevezik. Ezen kívül, gyömbér, szegfűszeg, paprika, koriander, kardamom, szerecsendió-virág, lepkeszeg-mag, fehér és szegfűbors stb. őrleményből készíthető. Ha a keverékhez még cayenni borsot is adunk, akkor egészen erős, csípős jellegű ízesítőt nyerhetünk.


A Curry felhasználható tojásos, rizses, paradicsomos, szárnyas, hal, és mindenféle húsételek ízesítésére és mártások elkészítésére. Eleinte furcsának tűnő aromája miatt óvatosan használjuk, nehogy az ételt túlfűszerezzük. Kiváló, emésztést serkentő szer.

 

Enyhe Curry


7-7 rész finomra őrölt rózsa vagy erős-paprika, koriandermag, gyömbér, 10-10 rész finomra őrölt kurkumagyökér, szegfűbors, 12 rész finomra őrölt feketebors, 3-3 rész finomra őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűbors, 2 rész finomra őrölt köménymag.

 

Édeskés Curry


5-5 rész finomra őrölt kurkuma, nemes paprika, gyömbér, 3-3 rész fahéj, lepkeszegmag, szegfűszeg, kömény, koriander, 2-2 rész tormapor és fokhagyma.

 

Erős Curry


15-15 rész finomra őrölt erős-paprika, feketebors, koriander és kurkumagyökér, 10 rész finomra őrölt gyömbér, 5 rész pirított kardamom mag, 3-3 rész finomra őrölt kömény, fehérbors, fahéj, szerecsendió-virág, szegfűszeg
 

Kapcsolódó cikk:

A nélkülözhetetlen aromabombák
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia