szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készítsünk emelt ágyást

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 13.


Emelt ágyásról tulajdonképpen akkor beszélünk, amikor mintegy virágládába ültetjük a kerti növényeket. Csakhogy ez a láda némileg nagyobb és masszívabb azoknál, amelyeket a teraszra szoktunk tenni. A lényege az, hogy ezzel a megoldással optimalizálhatjuk a munka-termés arányt.

Készítsünk emelt ágyást

Amíg egy átlagos ágyásban rengeteget kell robotolnunk ahhoz, hogy termést is arathassunk, addig ez a magasított verzióval jóval egyszerűbbé válik. Ennek oka is nagyon egyszerű. Ha megfelelő magassággal dolgozunk, akkor nem kell kapálnunk és görnyedeznünk, mivel egyszerűen, kézzel, megerőltetés nélkül ki tudjuk húzni a gyomokat. Ráadásul nagyon gyorsan észre is tudjuk őket venni, hiszen nincsenek olyan messze a földben. Ideális lehet az idősek számára is, de a fiatalok is kedvelni fogják. Gazdaságosabb is, hiszen a növények kisebb helyet foglalnak, jobban befedik a talajt, ezáltal azt kevesebbet kell öntözni.

 

Hátránya, hogy megépítése bizony elég macerás, ráadásul pénzbe is kerül. Az ásásnál is jelentkezhetnek problémák, így az ilyen helyekre érdemes évelő növényeket ültetni, vagy olyanokat, melyek kiemelése nem túl nehéz feladat, és meg tudjuk oldani kézi ásóval is.

 

Építése

 

Az emelt ágyásokat bármilyen vízhatlan anyagból készíthetjük, amelynek elég nagy a strapabírása ahhoz, hogy megtartsa a belé töltött földet. Fontos, hogy méterenként tegyünk hozzá támasztékot, így biztosíthatjuk a stabilitását. A magasságát mi határozhatjuk meg, de tartsuk szem előtt, hogy minél mélyebb egy ilyen láda, annál költségesebb megépíteni és földel valamint komposzttal feltölteni. Ám mindenképpen megéri az erőfeszítést, hiszen szinte bárhol kertet hozhatunk létre a segítségével. Nem szükséges a ládákat földre tenni, így állhatnak balkonon, teraszon de akár egy lapos tetőn is, így egy egyszerű panellakásnak is lehet veteményese. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertünk is van, és abba tervezzük a magas ágyakat, akkor érdemes az aljukat egy dróthálóval befedni. Ha ezt megtesszük, akkor a vakondok, és az esetleges nagyobb kártevők sem juthatnak el a féltve őrzött növényeinkhez.

 

Variációk

 

Az, hogy az ágyásunk kinézete milyen legye, valóban csak azon múlik, hogy mennyire engedjük szabadjára a fantáziánkat. A legegyszerűbb a fából épített, téglalap vagy négyzet alapú láda. De használhatunk követ is, illetve nyugodtan eltérhetünk az alap formavilágtól is. Kedvesen mutatnak a kerek ágyások, ám a helykihasználásuk kevésbé optimális. Egy romantikus kertben egy szív alakú rózsákkal beültetett láda igazán hangulatosan mutat, de akkor sem foghatunk mellé, ha csigavonalban, szinteltolással képezünk fűszerkertet. Sőt! A ládákat, legyenek akármilyen formájúak rendszerbe is foglalhatjuk, egymásra is építhetjük. Itt azonban figyelni kell, hogy mindenhol elérhetőek legyenek, hogy a karbantartás nem legyen kínszenvedés.

 

Télen

 

Egy kis kreativitással télen is tudunk termeszteni növényeket. Ehhez csupán az kell, hogy az ágyást egy üveglappal, vagy egy erős, átlátszó műanyaggal letakarjuk. Ha keretet is készítünk hozzá, és rögzítjük az ágyás egyik oldalán, akkor igazán egyedi, és kifejezetten hasznos hajóládaszerű kertecskét nyerünk.
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!