szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készítsünk kötélből rattan bútorokat, kiegészítőket!

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 12.


A rattan bútorok igencsak drágák, bár tény, hogy nagyon mutatósak. De nem kell annyira a pénztárcánkba nyúlni, ha a fonás művészetét spárgával, vagy kötéllel helyettesítjük. Ebben az esetben nem csak egyedi, hanem kézzel készült remekekre cserélhetjük a megunt dolgainkat, vagy készíthetünk szemétnek hitt tárgyakból mutatós kiegészítőket.

Készítsünk kötélből rattan bútorokat, kiegészítőket!

Autógumi

Egy kicsit strapás, de mindenképpen megéri az erőfeszítést két szempontból is. Egyrészt sikeresen újrahasznosítunk egy abroncsot, így nem növeljük tovább a gumihalmokat, amik a szeméttelepeken tornyosulnak. Másrészt olcsón szert teszünk egy rattan asztalkára. Ehhez nem is kell más, mint egy jó adag vastagabb spárga, vagy kötél, és két kerekre vágott fa lap. A lapokat tegyük az abroncs két oldalára, hogy az üreget befedjük. Ragasszuk oda pillanatragasztóval. Ezután, szintén ragasztó segítségével rögzítsük a kötél végét az abroncshoz, és óvatosan, de erősen tekerjük körbe, amíg teljesen be nem fedi azt. Ha elég erősen dolgozunk, akkor csak az első, és az utolsó körívet kell az abroncshoz ragasztani, de ha biztosra akarunk menni, akkor azért 2 körönként nem árt egy kis plusz rögzítés. A tetejét, vagyis a két falapot is bevonhatjuk, de ezt nem muszáj. Ha mégis szeretnénk, akkor ahhoz használjunk több ragasztót, és csigavonalban haladjunk.

Lámpatest

Az előbb említett módszerrel könnyedén lehet rattan hatású lámpánk is. Ehhez nem kell más, csak egy olyan világítótest, amit már meguntunk, és meg akarjuk változtatni. A már leírtak szerint itt sincs más dolgunk, mint egyszerűen körbetekerni az kerámiát, ügyelve a rögzítésre. Ha szeretnénk, akkor színes kötéllel is dolgozhatunk, de megfesthetjük mi magunk is, ha nem találunk olyan színt, ami tetszene.

 

Konzervdobozok

Nem is hinné az ember, hogy egy kiürült konzervdoboz mi mindenre lehet jó. Első körben alaposan mossuk ki, és gondoljuk végig, hogy mire tudnánk felhasználni. A nagyobb, magasabb szélűekben tarthatjuk az ecseteket, ceruzákat, az alacsonyabbakban csecsebecséket, vagy fürdőszobai kiegészítőket. A dobozok esetében sem kell mást tennünk, mint körbetekerni a spárgával. Ha szeretnénk egy kicsit feldobni, akkor ecset, és némi festék segítségével mintákat is tehetünk rájuk.

Váza

A kiürült borosüveg, nagyobb demizson, vagy akár egy befőttes üveg is remek váza lehet. Ehhez azonban ki kell őket festeni, vagy be kell vonni. Ebben az esetben szintén kötéllel, vagy spárgával, ahogyan nekünk tetszik. A natúr színvilág remekül kihangsúlyozza a virágok harsány színeit, és élettel teli voltukat.

 

Asztal, szék

Ha komolyabb bútorokat is szeretnénk, ezzel a technikával könnyedén átalakíthatjuk az egyszerű asztalokat és székeket. A módszer itt sem változik, egész egyszerűen, szorosan körbe kell tekerni az adott felületet. Mivel itt már jelentős mennyiségű spárgáról vagy kötélről van szó, akár a színeket is kombinálhatjuk, vagy csak részlegesen is bevonhatjuk a bútorokat, mintegy fél rattan hatást kölcsönözve nekik.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!