szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készítsünk sátrat saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 24.


Gyerekként az emberek többsége nagyon is szeretett sátrazni. Az sem jelentett semmiféle akadályt, hogy igazi sátra nem volt, hiszen a lakásban és az udvaron elképesztő mennyiségben álltak rendelkezésre a különböző lehetőségek, anyagok, fa rudak

Készítsünk sátrat saját kezűleg

Felnőve reméljük, hogy a gyerekeink is szeretik majd ezeket a szórakozásokat, ám amikor azt halljuk tőlük, hogy „építs nekem sátrat”, akkor a többség elmegy az első boltba, és vesz egy megfelelőnek ítélt darabot. Sátornak sátor, de közel nem képviseli azt a szórakozást és élményt, mintha mi magunk készítettük volna el.

Egyszerűen

Az egyszerű sátrak egy nagy csoportja, aminek tulajdonképpen két vége nincs. Szükségünk lesz hozzá 4 ugyanolyan hosszú, és egy hosszabb fa rúdra, valamint tetszés szerinti anyagra. A fa lábakat egy – egy csavarral fogjuk össze. A csavar végét lehetőleg lepkeanyával fogjuk össze, mert akkor könnyebben tudjuk majd meghúzni, hogy a sátrat biztonságossá tegyük. A hosszabb fát szöggel vagy szintén csavarral rögzítsük a már összefogott két – két lábhoz, és ezzel már el is készült a sátrunk alapja. A kiválasztott anyagot terítsük rá a vázra. Ha nem sajnáljuk, akkor apró szögekkel rögzíthetjük a kerethez, de ha nem szeretnénk kárt tenni benne, akkor az is jó, ha valami nehezékkel súlyozza le.

Egy másik lehetőség, amihez tulajdonképpen egy kampón és egy kerek alapon kívül már nem kell. A kampó természetesen a plafonba kerül, erre lógatjuk – jó erősen – a kerek alapot. Az alaphoz pedig hosszan leomló anyagot rögzítünk. Bőven hagyjuk redőződni a kiválasztott textilt, hogy a sátor alja ne csak akkora lehessen, mint az alap. Ha lelógattuk, akkor akár vághatunk rá ablakokat is, és persze egy ajtót is biztosítsunk. Az alját érdemes úgy rögzíteni az anyagnak, hogy lehetőleg ne lehessen rálépve leszakítani az egész építményt.

Indián módi

Ez utóbbi, vagyis a lógatott sátor elkészíthető lógatás nélkül is. ebben az esetben indián sátrat alkotunk, persze csak egy kis jóindulattal, hiszen az amerikai őslakosok építményei messze jobban voltak kivitelezve. De ez nem szegi kedvünket! Az alap elkészítése nagyon egyszerű: ahhoz, hogy minél inkább körre emlékeztessen a sátor, sokszögekkel kell dolgoznunk. A sátrunk alja ennek megfelelően minimum 6, de inkább 8-12 szög, vagy ennél is több kell, hogy legyen. Ezt úgy érhetjük el, hogy a kiválasztott alakzat szögeivel megegyező számú lábat, vagyis azonos hosszúságú fa rudat szerzünk be. Ezeket a felső végüktől számított 10-20 centire összefogjuk, és egy kicsit megcsavarjuk, akár a tésztáét a főzővíz felett. Ennek hatására az alja a formának szétnyílik. Ezt rögzítjük, méghozzá úgy, hogy ahol a lábakat fogjuk, ott jó erősen összekötjük őket, vigyázva, hogy ne záródjanak össze alul. Ezután már csak az anyagról kell gondoskodnunk, és készen is vagyunk. Ebben az esetben azonban elkerülhetetlen a textil rögzítése, így ezzel mindenképpen számoljunk.

Kapcsolódó cikk: Kerti világítások stílusosan

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia