szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Két késleltetett virágbomba gondozása

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 15.


Merüljünk most el két csodaszép dézsás növény gondozásában, hiszen ha az ápolási munkákat – metszés, öntözés – jó gazda módjára hajtjuk végre, akkor késő őszig tartó virágpompában lesz részünk.

Két késleltetett virágbomba gondozása

Rózsák

Aki szeretne rózsát ültetni cserépbe, idejében nézzen megfelelő edény után. Ez legyen legalább 40 cm magas, nemesített rózsánál még magasabb, hogy a hosszú gyökérnek legyen elegendő helye. Elengedetetlen a kellően nagy vízáteresztő lyuk a cserép alján. Emellett nem elhanyagolható tényező az edény anyaga és színe is.

A rózsa számára a világos cserepek alkalmasak, legyenek akár kerámiából vagy fából, valamint a dupla, illetve vastag falú műanyag edények.. Ezekben nyáron nem forrósodik át olyan gyorsan a föld, és az edény vastag fala télen kis mértékben szigetel is. Nem alkalmas viszont a fémedény, mivel vezeti a meleget és a hideget.

Az ibolyafa

A késő nyártól messze őszbe nyúlóan mutatja be ibolyakék virágait a Brazíliából származó bársonyos ibolyafa, amelyet még hercegnővirágnak is neveznek. Ennek a feltétele egy meleg, világos hely, amelyet azonban nem ér a tűző déli napsütés, hiszen árnyékban nem virágzik. Fontos a kielégítő vízellátás alacsony mésztartalmú vízzel, például esővízzel.

Dézsás növények öntözése

Ahhoz, hogy a dézsás növény jól elágazódjon, a hajtások csúcsát rendszeresen le kell csípni, fiatal növény esetében minden frissen kihajtott levélpár után. Tavasszal az előző évi hajtásokat erősen vágjuk vissza. Az öregebb fába ne vágjunk bele, mert az nehezen hajt ki újra. A bokor két méter magasra is megnőhet. Hajtásai gyakran vékonyak, ajánlatos könnyű támaszt készíteni hozzá. Amint éjszaka mínusz fokkal lehet számolni, a növény költöztessük be a házba. A telelőhely legyen világos és hűvös. Téli pihenője alatt csak keveset locsoljuk, mert hajlamos a gyökérrothadásra.

A dézsás növények öntözésére legalkalmasabb az esővíz, amivel még pénzt is megtakaríthatunk. Azért, hogy a forró évszakban ne kelljen naponta többször végigcipelni a házon az öntözőkannát, a balkonládák alá tegyünk alátétet. Ez nyáron praktikus, ősszel viszont hátrányossá válhat, hiszen a legtöbb dézsás növény nem szereti, ha tartósan vízben áll. Ezért eső után az alátéteket rendszeresen ürítsük ki, miután a növények már nem annyira szomjasak. A pangó vízre érzékeny növények (pl. citromfák) edényét legjobb esővédett helyre állítani, vagy pedig kicsi cserépládákat helyezhetünk be alájuk.

Kapcsolódó cikk:

Így tápláld a rózsádat- Éhezés kizárva!

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia