szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Két kis kerti segítőnk

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 16.


Ismerjük meg most kertünk barátait, a nagy fakopáncsot és kék cinegét.

Két kis kerti segítőnk

Nagy fakopáncs

A nálunk élő harkályfajok egyik legelterjedtebb képviselője. Erdei sétánk alatt gyakran hallhatjuk a kopácsoló hangjukat a fákról. Ha megzavarják a munkájában, éles hangot hallat.

Körülbelül olyan nagy, mint a feketerigó. Tollazata fekete-fehér-piros színű, a fekete hátát fehér folt díszíti. A hasa szürkés-fehér, az alsó farok-fedők ragyogó pirosak. A hímnek emellett a nyaktolla vörös. A fiatal hím és a nőstény fejtetője ugyancsak piros.

A nagy fakopáncs jellegzetes erdőlakó, de szívesen tartózkodik kertekben és parkokban is. A fán lévő rovarokkal, rovarlárvákkal és pókokkal táplálkozik. Az étlapján még szerepel a fenyőmag, dió és a bogyós gyümölcsök. Tavasszal lyukat vág a fa kérgébe, és a kifolyó nedvet elfogyasztja. A párok márciusban megfelelő költőhelyet keresnek. Csőrükkel 20-50 cm-es mély odút vájnak a fatörzsbe vagy vastagabb ágakba. A nőstény április közepén 4-7 tojást rak, 12 nap múlva kikelnek a fiókák, és 3 hét múlva ki is repülnek a fészekből. Általában évente csak egyszer költ.

A gyümölcsfák, a vegyszermentes környezet kedvez a fakopáncsnak. Télen szívesen csipegeti a cinkegombócot.

Kék cinege

Európában csak a kék cinege rendelkezik kékes-sárga tollazattal. A kékcinkétől kisebb testmérete, kék tollazata és a hiányzó fekete has-csík alapján lehet megkülönböztetni. Gyakori madár a kertekben és az erdőkben, fürge és kiválóan tud kapaszkodni. Télen is gyakran lehet látni, ahogyan fejjel lefelé lógva csipegeti a cinkegombócot. A többi cinegefajhoz hasonlóan, a napraforgómagot sem közvetlenül a madáretetőnél fogyasztja el, hanem a szemeket egyenként elviszi egy közei fára, ahol ügyesen kibontogatja a héjából.

A kék cinege könnyen felismerhető kék sapkájáról és a fehér arcfoltjait közrefogó fekete szem és nyakszalagjáról. A 11 cm-es hosszúságával a kisméretű madarak közé tartozik.

Itt telelő madárként a kék cinege egész évben nálunk marad, így bármilyen évszakban megfigyelhető. Nyáron elsősorban rovarokkal táplálkozik, előnybe részesíti a szúnyog és légylárvákat valamint a levéltetvet. Télen különböző magvakat is elfogyaszt. Szüksége van az öreg fákra, mivel odúban költő madár. A nőstény áprilisban 6-12 tojást rak, melyekből két hét múlva kikelnek a fiókák, melyeket a szülők 3 hétig táplálják.

A kék cinege szívesen elfogadja a kihelyezett fészekodút. A bogyós bokrokat szívesen látogatják táplálkozás céljából. A sózatlan földimogyoróval megtöltött zacskó mágnesként vonzza a kék cinegét kertünkbe. 

Kapcsolódó cikk: Ültess házipatikát!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!